Σήμερα ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή εκτός Αττικής, από δω από το Ηράκλειο, από την Κρήτη, δικαιωματικά, γιατί η Κρήτη πάντα δίνει τον τόνο και γιατί θέλουμε να πάρουμε δύναμη από τη δική σας δύναμη και λεβεντιά.

Οι συνθήκες βέβαια είναι δύσκολες, ο κόσμος είναι πικραμένος, οργισμένος, τυφλωμένος, δεν έχει ακόμη κατασταλάξει και πρέπει να τον πείσουμε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις, να κάνει τη σωστή επιλογή, να γυρίσει στους κόλπους της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Δεν έχει ζεσταθεί ακόμη το κλίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα στην πραγματικότητα είναι μια τομή, γιατί σταματάνε οι δημοσκοπήσεις και άρα η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ κομμάτων και ιδίως μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικού σώματος μέσω δημοσκοπήσεων. Τώρα κάθε πολίτης ας σκεφτεί μόνος του, με τους δικούς του ανθρώπους τι απόφαση θα πάρει για τη βοήθεια της χώρας.

Δε θα θέλαμε να δικαιωθούμε μέσα από το αδιέξοδο και την καταστροφή. Θέλουμε να δικαιωθούμε μέσα από την επιλογή των πολιτών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας δρόμος, που όπως είπα, είναι δύσκολος αλλά συγκεκριμένος και ασφαλής.

Μιλάμε με πολύ ειλικρινή τρόπο, πολύ ευθύ, στην πραγματικότητα με τρόπο σοκαριστικό. Για όποιον έχει τ’ αυτιά του ανοιχτά και ακούει, αυτά που λέμε πραγματικά θα έπρεπε να τον κάνουν να σκεφτεί εξαρχής ορισμένα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως ο κόσμος θέλει να τιμωρήσει, θέλει να εκφραστεί, να επιπλήξει, όμως η απόσταση που χωρίζει την τιμωρία από την αυτοτιμωρία του λαού είναι πάρα πολύ μικρή. Είναι ανεπαίσθητη. Και δεν πρέπει να γίνει αυτό το λάθος.

Λοιπόν σήμερα δώσαμε ένα μικρό δείγμα του πολιτικού μας λόγου θα έλεγα περισσότερο, παρά των όποιων οργανωτικών κινητοποιήσεων και δυνατοτήτων. Γιατί αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές επίδειξης δύναμης, δεν είναι εκλογές επικοινωνιακού ή οργανωτικού χαρακτήρα, είναι εκλογές πολιτικού λόγου. Δηλαδή πολιτικών επιχειρημάτων και στοχασμού.

O κόσμος πρέπει να στοχαστεί και ν’ αξιολογήσει αυτό το οποίο έχει γίνει και αυτό το οποίο επαπειλείται να γίνει. Βεβαίως έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αντιφατικές συμπεριφορές.

Ο κόσμος θέλει να είμαστε στο ευρώ αλλά θέλει να μην εφαρμόζονται δύσκολα μέτρα. O κόσμος πιστεύει ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί αλλά δεν έχει πεισθεί ότι αυτή οδηγεί πραγματικά στην ανασυγκρότηση και όχι στη χρεοκοπία. O κόσμος καταδικάζει τις επιλογές μας, αλλά δικαιώνει σε μεγάλο ποσοστό την κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή την κυβέρνηση τη δική μας με τον κ. Σαμαρά να παίρνει σαφείς αποστάσεις και να κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την πορεία της κυβέρνησης αυτής.

Αυτό είναι το αντιφατικό τοπίο. Και εσείς τώρα, οι υποψήφιοί μας στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, κουβαλάτε ένα πολύ μεγάλο βάρος γιατί εσείς μπορείτε να μιλήσετε σε προσωπικό επίπεδο, σε μικρές ομάδες ανθρώπων, στο χωριό, στο καφενείο, σε κάθε συνοικία των πόλεων, σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα. Σε ανθρώπους θυμωμένους που πρέπει να τους κατευνάσετε, δύσπιστους. Και πρέπει να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα το οποίο δεν είναι ένα μήνυμα κομματικό. Αλλά ένα μήνυμα εθνικό.

Ίσως είδατε μια συνέντευξη που έκανα με πολίτες στο διαδίκτυο σε μια εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, 3 ώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μικρογραφία μιας συζήτησης που μπορεί να γίνει με πολύ «επιθετικό» τρόπο σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας.

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει άλλος πολιτικός αρχηγός που θα τολμήσει να κάνει τη συζήτηση αυτή. Πληροφορίες μου λένε πάντως ότι ο κ. Σαμαράς δεν απεδέχθη την πρόσκληση, όπως δεν έχει αποδεχθεί και την πρόσκληση να κάνουμε τηλεοπτικό διάλογο οι δυο μας, έτσι ώστε ν’ ακούσει ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι δυο βασικές προτάσεις.

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη αυτού του διαλόγου, γιατί μόνον η σύγκριση, η αντιπαράθεση, η ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι αυτή η οποία επιτρέπει στον πολίτη ο οποίος ακούει και βλέπει, ν’ αξιολογήσει συγκριτικά.

Πέρασε η «ποδοσφαιρική» εποχή για τα κόμματα και τις εκλογές. Πέρασε η εποχή των οπαδών και των ιαχών. Τώρα είναι όλα πολύ πιο ήπια. Και σήμερα δεν είχαμε συνθήματα, δεν είχαμε σημαίες, δεν είχαμε κλάκα, κάτι το οποίο εύκολα μπορείς να οργανώσεις, όπως ξέρετε, αλλά είχαμε ένα ακροατήριο ανθρώπων προβληματισμένων, πιστών στην παράταξη, ανθρώπων που ήθελαν ν’ ακούσουν.

Και πιστεύω ότι αυτό που άκουσαν είναι ένα ολόκληρο οπλοστάσιο επιχειρημάτων το οποίο μπορούν ν’ αξιοποιήσουν και να μεταφέρουν.

Οι Οργανώσεις μας, πέρα από τους υποψηφίους, που είναι ο πραγματικός ιστός του Κινήματος -είναι εδώ και ο Μιχάλης που ως Γραμματέας έχει την ευθύνη των Οργανώσεων του Κινήματος- είναι τώρα που πρέπει ν’ αποδείξουν ότι έχει νόημα η έννοια του κόμματος. Ξέρω ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον των πολιτών, των μελών και των φίλων. Πρέπει να τους ξανακερδίσουμε. Και η 18η Μαρτίου ήταν μια πολύ καλή αφετηρία που πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή.

Έχουμε εδώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ό,τι πιο αυθεντικό, ό,τι πιο δυναμικό και ό,τι πιο έτοιμο οργανωτικά υπάρχει. Οι Δήμαρχοί μας, ο Περιφερειάρχης μας, οι Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καλούνται να παίξουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Είναι ένας ιστός αξιόπιστος, υπαρκτός, με σεβασμό πάντα στο θεσμικό καθήκον που έχουν να υπηρετούν το σύνολο των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Μπορούν να έχουν και την κομματική τους ταυτότητα και να την προβάλλουν με υπερηφάνεια όπως είπαμε.

Το ίδιο ισχύει και για τους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων, για τους Επιστημονικούς Συλλόγους, τα Επιμελητήρια, τις αγροτικές, συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές Οργανώσεις, το Συνδικάτο, το Εργατικό Κέντρο, για όλο δηλαδή τον κοινωνικό ιστό που πρέπει να βγει τώρα στην επιφάνεια και να παλέψει για να σταθεί το έθνος, πραγματικά το έθνος, στα πόδια του.

Γιατί εδώ πρόκειται για μια εντολή η οποία πηγάζει από πολύ βαθιά, πηγάζει μέσα από την ιστορική συνείδηση του τόπου και της παράταξης.

Λοιπόν, θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Είστε πραγματικά άξιοι θερμών συγχαρητηρίων γιατί μπήκατε σ’ αυτή τη μάχη με θέρμη, εθελοντικά. Γιατί εθελοντικό Κίνημα είναι το ΠΑΣΟΚ, Κίνημα της κοινωνίας των πολιτών και όχι του κράτους ή του κρατισμού. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία τώρα να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο, τώρα στα δύσκολα.

Διότι, την εποχή που τα κόμματα έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τα πράγματα ήταν εύκολα. Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις και να πείσουμε τους πολίτες.

Το παιχνίδι είναι ανοιχτό, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που έχει πάνω όριο και αυτό είναι εμφανές στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ πάνω όριο δεν έχει. Και όπως ειπώθηκε προσφυώς, ευκολότερο είναι να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα παρά η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη. Ο δικός μας στόχος είναι πιο εφικτός.

Και αυτό έχει σημασία. Έχει σημασία να παλεύεις έναν στόχο ο οποίος είναι εφικτός και ρεαλιστικός. Και νομίζω εξήγησα και σήμερα και εξηγώ όλες αυτές τις μέρες -και θα το κάνω με μεγάλη ένταση τις επόμενες μέρες και από την τηλεόραση και από το διαδίκτυο και στις συγκεντρώσεις- ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα, οδηγούμαστε δυστυχώς σ’ ένα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο θα το πληρώσει η οικονομία και η κοινωνία, ο πιο αδύναμος, ο πιο φτωχός, ο άνεργος, αυτός ο οποίος φοβάται για την επόμενη μέρα.

Αυτό δεν είναι καμία απειλή, κανένα δίλημμα, είναι η απλή περιγραφή. Δεν πρέπει να μας τρομάζει η αλήθεια. Εθνικό είναι το αληθινό. Και το αληθινό είναι και επαναστατικό, για να ενώσω δυο ρήσεις, μια του Διονυσίου Σολωμού και μία του Αντόνιο Γκράμσι και να έχουμε ένα αμάλγαμα το οποίο είναι και λογοτεχνικό και πολιτικό και εθνικό και αριστερό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας καλέσω να δώσετε τη μάχη, να παρακολουθείτε αυτά που λέμε, αυτά που εξαγγέλλουμε ως προγραμματικές δεσμεύσεις, αυτά που απαντούμε σε όσα επιχειρεί να πει ο κ. Σαμαράς ατελή και ανολοκλήρωτα. Και νομίζω ότι έχετε όλες τις πηγές ενημέρωσής στη διάθεσή σας, η τεχνολογία πραγματικά μας βοηθάει, αλλά νομίζω ότι συνεννοούμαστε και με τα μάτια, γιατί έχουμε την ίδια αγωνία και τον ίδιο πολιτικό και στρατηγικό στόχο.

Να είστε γεροί, δυνατοί, καλή επιτυχία και με τη νίκη! redsq

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης