Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας κατάσταση που οδηγεί σε περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τη χρήση των συμπληρωμάτων της  βιταμίνης D για τον περιορισμό της παχυσαρκίας ήταν μέχρι στιγμής «άκαρπες».

Η Luisella Vigna, επικεφαλής της έρευνας και η  ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου μελέτησαν 400 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D που τέθηκαν σε δίαιτα χαμηλής θερμιδικής αξίας και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα δεν έλαβε κανένα συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν είτε 25 000 διεθνείς μονάδες (IU) ή 100 000 IU βιταμίνης D ανά μήνα. Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες των δύο ομάδων που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν χάσει περισσότερο βάρος και παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης τους, από εκείνους που δεν είχαν λάβει τα συμπληρώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες:  «Τα παρόντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, τα συμπληρώματα συμβάλουν στην απώλεια βάρους και ενισχύουν τις ευεργετικές επιδράσεις μίας δίαιτας χαμηλής θερμιδικής αξίας», Οι ερευνητές προτείνουν ότι όλοι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 40% των Αμερικανών ενηλίκων παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.

Η Toni Marinucci, διαιτολόγος διατροφολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης  αναφέρει ότι η ανεπάρκεια στη βιταμίνη D μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες κάποιου για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπληρώνει ακόμα ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορούν να επωφεληθούν από τη κατανάλωση ενός συμπληρώματος βιταμίνης D ακλουθώντας παράλληλα μια σωστή δίαιτα.

Σε συνεργασία με το diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης