Τον «γόρδιο δεσμό» της ναύλωσης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πίσω από το πλοίο «Noor One» που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο, προσπαθούν να λύσουν οι Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι συμμετοχή στις συναλλαγές αυτού του πλοίου είχε ο ήδη προφυλακισμένος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης αλλά και ένας συνεταίρος του στο Ντουμπάι.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ως ναυλωτής του «Noor One», εμφανίζεται ένας εφοπλιστής, ο οποίος συμμετείχε σε εταιρεία μαζί με έναν άλλο επιχειρηματία.

Βασικός κατηγορούμενος για τη μεταφορά του «λευκού θανάτου» θεωρείται μέχρι σήμερα ο 41χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ιδιοκτήτης της έπαυλης στη Φιλοθέη, στην οποία βρέθηκε ένας τόνος ηρωίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπίσει και κατασχέσει το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από τη βίλα της Φιλοθέης, το «Noor One» και τις αποθήκες στο Κορωπί ανέρχεται σε δύο τόνους και εκατόν είκοσι κιλά (2,120 kgr).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 26 άτομα, μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Ε. Γιαννουσάκης, η πρώην σύζυγός του Τ. Σταματιάδη, κόρη εφοπλιστή, Τούρκοι και Ινδοί υπήκοοι, αλλά και ακόμη δύο Έλληνες, εκ των οποίων μία γυναίκα που φέρεται ως εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία ανήκει το «NOOR ONE».

Έρχονται και άλλες συλλήψεις

Την ίδια ώρα, νέος κύκλος συλλήψεων αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Όπως άλλωστε αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπάρχουν και άλλοι που πρόκειται να συλληφθούν για την υπόθεση.

«Έχουμε ακουμπήσει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα ηρωίνης σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι πληροφορίες και οι αρχές Ασφαλείας ήταν του Λιμενικού και υπήρχε συνεργασία και με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). Δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ. Θα βρούμε και άλλους ανθρώπους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, και εντός και εκτός Ελλάδας» ανέφερε σε συνέντευξη του στο «ΒΗΜΑ fm».

Το βαπόρι που «βαπτίστηκε» πέντε φορές

Στα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στο Ομάν και το Πακιστάν, παρέλαβε στις αρχές Μαΐου το δεξαμενόπλοιο«NOOR ONE» τα 986 κιλά ηρωίνη που κατάσχεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε παλαιές αποθήκες πουλερικών στο Κορωπί, ποσότητα την οποία φύλαγε ένας υπήκοος από το Ιράν, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

Το «NOOR ONE» φέρεται να βρισκόταν στα τέλη Απριλίου στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα». Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφθασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι’ αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας.

Η μεγάλη ποσότητα ηρωίνης των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600kgr) τοποθετήθηκε σε Φ/Γ όχημα (κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ), το οποίο και τη μετέφερε σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου.

Το πλοίο ανήκει στην «KLIK SHIPMANAGEMENT – ATHENS, GREECE» και «βαπτίστηκε» πέντε φορές. Συγκεκριμένα, έφερε το όνομα «KYTHNOS» μέχρι τον Ιούλιο του 2012, την ονομασία «ENVI II» έως τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ νωρίτερα έπλεε στα πελάγη ως «KORI» και «AKORI». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας του Λιμενικού, ο τρόπος απόκρυψης των ναρκωτικών ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός τους δεν ήταν εύκολος ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.

Έρευνα για το «NOOR ONE»

Μέχρι στιγμής η εταιρεία «KLIK MANAGEMENT» φέρεται ως η ιδιοκτήτρια του πλοίου «NOOR ONE», το οποίο μετέφερε τα φορτία της ηρωίνης από τον Περσικό. Για την υπόθεση συνελήφθη η Μ.Α., 53 ετών, η οποία εμπλέκεται ως παρένθετο πρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αρχικά ιδιοκτήτης του εν λόγω πλοίου το 2012 ήταν ο ήδη προφυλακισμένος εφοπλιστής Ε. Γιαννουσάκης. Ωστόσο, πλέον εξετάζεται ο ρόλος ενός επιχειρηματία που φέρεται να ήταν συνεργάτης του 41χρονου στις ναυτιλιακές επενδύσεις στο Ντουμπάι.

Η μεταμεσονύκτια έφοδος σε Ελευσίνα και Κορωπί

Τα στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και το Ομοσπονδιακό Γραφείο στην Αθήνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), αξιοποιώντας το ήδη συγκεντρωθέν υλικό και αξιολογώντας πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, εντόπισαν 986,600kgr ηρωίνη, ενώ προέβησαν στη σύλληψη του ενδεκαμελούς πληρώματος του «NOOR ONE».

Συγκεκριμένα, οι «ράμπο» του Λιμενικού έφθασαν στα ίχνη της κρυμμένης ηρωίνης, αφού πριν από λίγα 24ωρα μπλόκαραν το δεξαμενόπλοιο στην Ελευσίνα για λαθρεμπόριο καυσίμων. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, μέλος του πληρώματος έδωσε μέσω της κατάθεσής του στους λιμενικούς πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη μιας ακόμα αποθήκης που χρησιμοποιούσαν οι βαρόνοι ως «καβάτζα». Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης. «Η έρευνα στο πλοίο ξεκίνησε με αφορμή την ποσότητα λαθραίου καυσίμου, που ανερχόταν σε 18 τόνους και για την οποία δεν υπήρχαν παραστατικά. Γι’ αυτό, πέραν της δικογραφίας για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, έχει σχηματισθεί και ξεχωριστή για λαθρεμπόριο καυσίμων» τόνισε.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στελέχη των προαναφερθεισών υπηρεσιών, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εντόπισαν και κατάσχεσαν 138 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού μικτού βάρους 986,600kgr.

Ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο αλλοδαπός ο οποίος προσπάθησε να παραλάβει το ήδη κατασχεμένο Φ/Γ όχημα που είχε εντοπιστεί σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου καυσίμων στην περιοχή Σχιστό Ασπροπύργου και το οποίο χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά και το εμπλεκόμενο Δ/Ξ πλοίο.

Το βράδυ της Κυριακής οδηγήθηκαν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πειραιά τα 14 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση νέας ποσότητας ηρωίνης, βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, που εντοπίστηκε το Σάββατο, στη διάρκεια της νύχτας, σε παλαιές αποθήκες επιχείρησης πουλερικών στο Κορωπί.

Μεταξύ των 14 συλληφθέντων είναι τα 11 άτομα-μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «NOOR ONE», η 53χρονη Μ.Α., κάτοικος Αργυρούπολης, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση ως παρένθετο πρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ένας άνδρας που φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά της ηρωίνης στην έπαυλη της Φιλοθέης καθώς και ένας υπήκοος Ιράν, ο οποίος φέρεται ότι είχε αναλάβει τη φύλαξη των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν σε αποθήκες στο Κορωπί.

Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σε δύο ομάδες, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση πατώντας εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης