Εμπλοκή σημειώθηκε στη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία ξεκίνησε στις 12.00.

Στο μεταξύ, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη, με δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται παρατεταγμένες στην περιοχή πέριξ του ΜαξίμουΕκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων δεν παρίστανται στη συνάντηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν τους επετράπη η είσοδος. «Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι και δεν μας άφησαν να μπούμε… Βάζουν μόνο όποιους θέλουν» καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κατήγγειλε ότι «έφαγαν πόρτα» από το Μέγαρο Μαξίμου. «Μας στενοχωρεί πολύ αυτό» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά περιμένουν και από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε για διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει. Εμείς ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στον διάλογο και μας είπαν ότι δεν είμαστε στη λίστα των ονομάτων».

Επίσης, απουσιάζουν εκπρόσωποι της Νίκαιας (που επιθυμούν συνάντηση την Τρίτη), του Προμαχώνα και της Κρήτης. Το «σκληροπυρηνικό» μπλόκο της Νίκαιας δηλώνει πως τα αιτήματά του είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν».

Στο μεταξύ, η αστυνομική παρουσία είναι έντονη, με δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται παρατεταγμένες στην περιοχή πέριξ του Μαξίμου. Κλούβες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει και την έξοδο της Ηρώδου Αττικού προς τη Βασιλέως Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση με τις εν λόγω διαρροές «φωτογραφίζει» τον Γιάννη Παναγή, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων, ο οποίος έχει έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μπούτα. Ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας τον έχει κατηγορήσει δημοσίως πως είναι «κομματικά υποκινούμενος».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μιλώντας στο zougla.gr ο κ. Παναγής κατήγγειλε τα εξής:

«Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την καταστρατήγηση της δημοκρατικής έκφρασης και εκπροσώπησης στον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τον αγώνα μας. Το απόγευμα θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και αύριο με τους αρχηγούς όλων των υπολοίπων κομμάτων».

Oι προτάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό επιτελείο θα προταθούν:

Συντελεστής 10% -12% στο αγροτικό εισόδημα για τη διετία 2017-2018 (αντί για 14%), 15% για το 2019-2020 (αντί 17%) και να φθάσει στο 20%, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους το 2021 αντί για το 2019.

Σύνδεση των εισφορών με το ύψος της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης επιλέξει να καταβάλει μικρότερη εισφορά, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη.

Παγίωση τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ -αντί για επτά που υπάρχουν σήμερα- που θα οδηγούν σε αντίστοιχη σύνταξη. Ειδικότερα:

1η κλάση: εισφορά 10% ή 12% και εθνική σύνταξη από 192 έως 230 ευρώ

2η κλάση: εισφορά 15% και εθνική σύνταξη 268 ευρώ

3η κλάση: εισφορά 20% και εθνική σύνταξη 384 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, το σενάριο της αυτονομίας του ΟΓΑ για δύο με τρία χρόνια, με το οποίο πάντως διαφωνεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης