Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση η οποία εξέδιδε πλαστά ασφαλιστήρια σε ανυποψίαστους πολίτες χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Σήμερα το zougla.gr ανοίγει τον φάκελο της υπόθεσης και παρουσιάζει τον ρόλο των εμπλεκομένων, την έρευνα που διεξήγαγαν οι Αρχές προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη του κυκλώματος καθώς και το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ασφαλιστική εταιρεία «φάντασμα» «General Commodities Trade Ltd», στα «έργα και τις ημέρες» της οποίας, είχε αναφερθεί η ηλεκτρονική εφημερίδα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 12 Νοεμβρίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 17 άτομα και αναζητούνται ως άμεσοι συνεργοί άλλοι 16.

Η έρευνα

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2013, όταν στα γραφεία του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, προσήλθε ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας και κατήγγειλε ότι ένα ασφαλιστικό πρακτορείο, το Χ. Α., εκδίδει εν αγνοία του ασφαλιστικά συμβόλαια χρησιμοποιώντας την σφραγίδα και την επωνυμία της εταιρείας του.

Μία ημέρα πριν, ένας ιδιώτης είχε επικοινωνήσει με τον καταγγέλλοντα προκειμένου να επιβεβαιώσει την ασφάλισή του οχήματός του στην εταιρεία του. Όταν ο καταγγέλλων διαπίστωσε ότι το εν λόγω όχημα δεν είχε ασφαλιστεί ποτέ στην εταιρεία του, άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου, ο καταγγέλλων, σε συνεργασία με άντρες του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, μετέβη στο ασφαλιστικό πρακτορείο και παρέλαβε ένα φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού ασφάλισης της εταιρείας «General Commodities Trade Ltd».

Το ειδικό σήμα έφερε στην πάνω δεξιά πλευρά τα στοιχεία της παραπάνω εταιρείας, ενώ στα αριστερά την επωνυμία της εταιρείας «LEV INS».

Μετά την παραλαβή του συμβολαίου, αστυνομικοί της υπηρεσίας διενήργησαν έρευνα παρουσία τεσσάρων κατηγορουμένων. Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ντοσιέ με έγγραφα που αφορούσαν κλήσεις από βεβαιωθείσες τροχονομικές παραβάσεις ασφαλισμένων οχημάτων, πιστοποιητικά ασφάλισης, καθώς και 3.700 πρωτότυπα πιστοποιητικά ασφάλισης.

Πώς έφτασαν στον εγκέφαλο

Ένας από τους επικεφαλής του πρακτορείου, εξεταζόμενος ενόρκως, κατέθεσε ότι είναι ασφαλιστικός σύμβουλος και ότι διατηρεί το πρακτορείο μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του (επίσης κατηγορουμένους).

Ο κατηγορούμενος, ονόματι Ε., δήλωσε ρητά ότι το γραφείο του δεν έχει υπογράψει ποτέ έγγραφη σύμβαση συνεργασίας με καμία ασφαλιστική εταιρεία, καθώς λόγω της προκαταβολικής εξόφλησης των συμβολαίων από τους πελάτες, το γραφείο πληρώνει με μετρητά τις ασφαλιστικές εταιρείες για την παραλαβή των συμβολαίων.

Όσον αφορά την ασφαλιστική «φάντασμα» «GCT», ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας είναι παράλληλα και ο νόμιμος εκπρόσωπος της «LEV INS» στην Ελλάδα.

Στις 17 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στην υπηρεσία η ασφαλιστική σύμβουλος του γραφείου ασφαλειών «GCT», κυρία Γ. Κ., η οποία κατέθεσε ότι η «GCT» έχει έδρα στη Σόφια Βουλγαρίας και το υποκατάστημα της βρίσκεται επί της οδού Παπάγου.

Ως διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο του εν λόγω υποκαταστήματος κατονόμασε τον Δ. Π., ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της οργάνωσης.

Η σύμβουλος επεσήμανε ότι το γραφείο άνοιξε στις 12 Οκτωβρίου 2012 και ότι συνεργάζεται με 18 ασφαλιστικά γραφεία, προσκομίζοντας μάλιστα σχετική κατάσταση.

Η αποκάλυψη της απάτης

Ιδιαίτερα χρήσιμες για την αστυνομική έρευνα στάθηκαν οι καταθέσεις που έδωσαν ο διευθυντής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και ο προϊστάμενος του τμήματος Μητρώου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο διευθυντής, ονόματι Ι. Τ., κατέθεσε ότι από την 13η Αυγούστου 2012, η Ένωση είχε λάβει αλληλογραφία που αφορούσε πλαστά ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία είχαν φέρονταν να είχαν εκδοθεί από την «LEV INS».

Ο προϊστάμενος του τμήματος μητρώου κατέθεσε ότι ο εκπρόσωπος της «GCT» στην Ελλάδα, Δ. Μ., στις 28 Μαρτίου 2013 είχε κάνει αίτηση για έγκριση ίδρυσης του γραφείου.

Μετά από την έγκριση της Περιφέρειας Αθηνών, στις 12 Απριλίου 2013 η «GCT» γράφτηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δεν γράφτηκε όμως στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν είναι δυνατή η εγγραφή της αφού το εν Ελλάδι υποκατάστημα φέρεται εγγεγραμμένο στο Επιμελητήριο της Σόφιας, όπου ανήκει και η μητρική εταιρεία.

Πλαστογραφούσαν τα ονόματα ασφαλιστικών εταιρειών

Στις 31 Οκτωβρίου, την πόρτα της υπηρεσίας πέρασε ο δικηγόρος της «LEV INS», Σ. Φ., ο οποίος κατέθεσε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, είχαν περιέλθει σε γνώση του αναφορές πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες η «GCT», προέβαλε ότι αποτελούσε μέρος της «LEV INS» και εξέδιδε, επ’ ονόματί της, ασφαλιστικά συμβόλαια.

Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σ. Φ., για λογαριασμό της «LEV INS» κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης για την «GCT» Ελλάδος έτσι ώστε να μην χρησιμοποιεί στα στοιχεία της εταιρείας.

Όπως αποδείχθηκε τελικά, ο εκπρόσωπος της «GCT» και φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης Δ. Μ., ουδέποτε είχε συνάψει σύμβαση με την «LEV INS».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά είχε προσκομίσει στους άντρες της ΕΛ. ΑΣ. ένα έγγραφο το οποίο παρουσίασε ως σύμβαση συνεργασίας, τελικά αποδείχθηκε ότι το δελτίο ταυτότητας του υπογράφοντα (φερόμενου ως επικεφαλής της LEV INS), τελικά ήταν πλαστογραφημένο!

Τους «πρόδωσε» η Τράπεζα της Ελλάδος

Από έλεγχο δε που διενήργησε τον περασμένο Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος για την «GCT», προέκυψε σωρεία έκνομων ενεργειών για τις οποίες επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις ύψους 50.000 ευρώ, τόσο στον Δ. Μ. όσο και στον στενό συνεργάτη του (επίσης κατηγορούμενο) κύριο Π.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο Δ. Μ. προέβη επανειλημμένως σε δραστηριότητα ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια από το αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενώ ο Θ. Π., υπό την ιδιότητα του συνεργάτη του, ακολουθούσε τα «χνάρια» του αφεντικού του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όταν κάποιος πελάτης διαμαρτυρόταν στους ασφαλιστές πως «έφαγε» κλήση για ανασφάλιστο όχημα, καθώς οι τροχονόμοι δεν αναγνώριζαν το πλαστό ασφαλιστήριο, τότε οι δράστες έβγαζαν από την τσέπη τους και κατέβαλλαν το αντίτιμο του προστίμου για να μην αποκαλυφθεί η απάτη.

Επιπλέον, ένα ακόμη βασικό μέλος της ομάδας είναι ο Π. Κ., ο οποίος εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Ελλάδος της «GCT», ενώ εμπλοκή έχει και ένα ασφαλιστικό γραφείο, μέσω του οποίου ασφαλίστηκαν στην «GCT» εφτά οχήματα. Το γραφείο ανήκει σε μια ιδιώτη ονόματι Υ. Μ.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει παραπάνω από 12.500 συμβόλαια, ενώ το συνολικό ύψος της ασφαλιστικής απάτης εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 4.000.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί:

Ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν εισέπραττε φόρους από την δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών που θα κατέγραφαν στα βιβλία τους την παραγωγή ασφάλιστρων.

Ζημιά για τις ασφαλιστικές εταιρείες από την απάτη, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να καταβάλλουν αυξημένο ασφάλιστρο καθώς και

Ζημιά για τους πολίτες – καταναλωτές, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν θεωρούσαν ότι είναι ασφαλισμένοι.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε οικίες και ασφαλιστικά γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.000 πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες οχημάτων, εκατοντάδες ασφαλιστήρια συμβόλαια, προς έκδοση, 20 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτές, πολυμηχανήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης