«Συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού του 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC» καταλόγισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας στον Γιάννο Παπαντωνίου, τον οποίο καταδίκασε για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, χωρίς να μειώσει ούτε κατά μία ημέρα την πρωτόδικη ποινή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό Οικονομικών και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, επιβάλλοντάς τους τις ίδιες ποινές στις οποίες είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως.

Απέρριψε μάλιστα το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η υπεράσπιση του ζεύγους. Έτσι, τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του θα πρέπει να πληρώσουν για να παραμείνουν ελεύθεροι, αφού η ποινή στην οποία καταδικάστηκαν είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής στην υπόθεση, ύψους 20.000 ευρώ έκαστος.

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του, η οποία είναι σε βαθμό πλημμελήματος, αφορά στην ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες το οικονομικό έτος 2009 σχετικά με το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ που δεν δήλωσαν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου, κρίνοντας ότι «με πρόθεση» απέκρυψαν από τη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου περιέγραψε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000, οπότε ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα, μέχρι και το 2010, όταν τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Ο πρόεδρος της έδρας κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλέπας.

«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού» τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών: αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, ενώ το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου).

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010. Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης