LIVE TO AΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GR

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 LIVE ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ZOOM

Mε φόντο την επικείμενη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ, απλοί πολίτες, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι πολιτικών σωματείων παραμένουν από το πρωί έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το «λουκέτο».

Κατά τη μεσημεριανή τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τις εκπομπές του απεργιακού προγράμματος, την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών απειλεί με κυρώσεις όσους αναμεταδίδουν τις εκπομπές, αναφέροντας πως αυτό συνιστά «μη αδειοδοτημένη προβολή» και ως εκ τούτου, «παράνομη προβολή προγράμματος».

Φωτορεπορτάζ από την Αθήνα και όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 10.30 ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και από εκεί τα μέλη του πραγματοποίησαν πορεία και έφθασαν έξω από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης. Λόγω της κινητοποίησης έκλεισαν για αρκετές ώρες και τα δύο ρεύματα της Μεσογείων, στο ύψος της πλατείας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο Υπουργείο Γεωργίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Θεσσαλονίκη

Έξω από το κτήριο της ΕΡΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, συγκεντρώθηκαν το πρωί απεργοί της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία οι διαδηλωτές έφθασαν κι αυτοί προς το κτήριο της ΕΡΤ 3.

Η Τροχαία έκλεισε τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Στρατού, ενώ έγινε εκτροπή των οχημάτων αλλά και των αστικών λεωφορείων από τις παρακείμενες οδούς Καυταντζόγλου και Β. Γεωργίου.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00, ενώ θα προβούν και σε νέα, από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Πάτρα

Η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας αποτέλεσε -για τρίτο εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση του λουκέτου στην ΕΡΤ-,  το επίκεντρο των εκδηλώσεων συμπαράστασης στους εργαζομένους.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το πρωί στην κεντρική πλατεία της αχαϊκής πρωτεύουσας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους και ζητώντας την ακύρωση της απόφασης με την οποία «μπαίνει πραξικοπηματικά λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ενώ, σε υψηλά ποσοστά ανήλθε και η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Δημιουργήθηκε ένταση

Ένταση σημειώθηκε για λίγη ώρα, όταν στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας (ΠΑΣΚΕ) Γ. Σουβαλιώτης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν χωράνε τα κόμματα στην κινητοποίηση, ζητώντας παράλληλα να απομακρυνθεί πανό που είχαν σηκώσει μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν προς το βήμα, αλλά οι τόνοι έπεσαν χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Πύργος

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Πύργου. Στην πορεία συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, φορείς και πολλοί φίλοι της ΕΡΑ Πύργου.

Ξεκίνησαν από την πλατεία του ΟΤΕ, κατευθύνθηκαν στην οδό Ερμού, την οδό Γερμανού και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και στο δημαρχείο.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Πύργου φώναξαν συνθήματα υπέρ του να παραμείνει δημόσια η ΕΡΤ. Μάλιστα, όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να κρατήσουν ανοιχτό τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Πύργου και δηλώνουν αντίθετοι στις ενέργειες και πρακτικές της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ και όλων των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών που ανήκουν σ’ αυτήν.

Τρίπολη

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην πλατεία Πετρινού από το ΠΑΜΕ και στην πλατεία Αγίου Βασιλείου από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τρίπολη, ενώ ακολούθησε κοινή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Τρίπολης.

Κοινός ομιλητής και στις δύο συγκεντρώσεις ήταν ο απολυμένος διευθυντής της ΕΡΑ Τρίπολης Νίκος Πάππας, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι πλεονασματική και χαρακτήρισε αυταρχική την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία – όπως είπε – πρέπει να αναχαιτιστεί.

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ και παρά τον άσχημο καιρό, στην κεντρική πλατεία Τρίπολης πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδία, για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν και η πορεία που έγινε έως τα γραφεία της ΕΡΑ Τρίπολης, όπου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρχε πολύς κόσμος έξω από το κτήριο, ο οποίος συμμετείχε και στο ζωντανό έκτακτο πρόγραμμα που εκπέμπει ο σταθμός συνεχώς από το απόγευμα της Τρίτης, εκφράζοντας μηνύματα συμπαράστασης.

Καλαμάτα

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ και στην Καλαμάτα, όπου το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία 23ης Μαρτίου και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου την ίδια ώρα έξω από το κτήριό του.

Οι δύο συγκεντρώσεις με πορεία κατέληξαν στο κτήριο της ΕΡΑ Καλαμάτας – που συνεχίζει να εκπέμπει κανονικά, χωρίς όμως να έχει τηλέφωνο αλλά ούτε και ίντερνετ, ενώ πλέον δεν λειτουργεί ούτε το e-mail του σταθμού. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας.

Αρκετοί ήταν όσοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από την ΕΡΑ Καλαμάτας.

Ηράκλειο

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11.00 στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ηρακλείου (τέρμα Μάχης Κρήτης, παραλιακή λεωφόρος Ηρακλείου).

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται την ενημέρωση του πολίτη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας συνέρρευσαν το απόγευμα της Τρίτης στο προαύλιο της ΕΡΑ Ηρακλείου και την Τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίας.

Η ΕΡΑ, μετά τη διακοπή της μετάδοσης χθες από τη συχνότητά της στους 97,5, μεταδίδει πρόγραμμα μέσω πομπού του ΤΕΙ στους 105,4 και 105,6 μεγακύκλους.

Τα σταθερά τηλέφωνα της ΕΡΑ Ηρακλείου δεν λειτουργούν, ενώ η επικοινωνία γίνεται μέσω των κινητών τηλεφώνων των εργαζομένων.

Κέρκυρα

Μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλλά και συναυλία συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο προαύλιο της ΕΡΑ Κέρκυρας.

Εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και στελέχη κομμάτων συγκεντρώθηκαν για ώρες, προκειμένου να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους στο λουκέτο της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Κέρκυρας ξεκίνησαν από το βράδυ συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας, όπου ήδη πολλές εκατοντάδες Κερκυραίοι έσπευσαν να υπογράψουν στο βιβλίο που έχει ανοιχθεί, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας με μοναδικό θέμα το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στο θέμα της ΕΡΤ εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ. Απαντώντας σε όσους ζητούν να παραμείνει ανοιχτή η δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης και αυτό τελείωσε χθες. Δεν κλείνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως λένε κάποιοι. Αντίθετα, τώρα θα αποκτήσουμε πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τη νέα ραδιοτηλεόραση θα τη δώσουμε στους Έλληνες το ταχύτερο». 

Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ορίστηκε για τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 18.00. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Με τον Αντώνη Σαμαρά να μένει ακλόνητος στις θέσεις του για αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης και τους κυβερνητικούς εταίρους να ανοίγουν «γέφυρα» στον πρωθυπουργό, αλλά να επιμένουν να μην μπει λουκέτο στην ΕΡΤ, η συνάντηση αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καταγγέλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ως «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», καταγγέλλουν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO).

Οι δύο οργανισμοί, που εδρεύουν στη Βιέννη, απευθύνουν διπλή έκκληση, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση και προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το «ανησυχητικό βήμα» της Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άντονι Μιλς, δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με αποτέλεσμα, σε περίοδο εθνικής κρίσης, η ελληνική κοινή γνώμη, που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και αλλού, να στερείται ενός σημαντικού διαύλου πληροφόρησης». Ο ίδιος καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη ότι η μείωση του κόστους ενός δημόσιου μέσου δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης, ‘Ολιβερ Βούγιοβιτς, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση ως «ένα σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα», καλεί «τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κάνει άσκηση του δικαιώματός του και να ανακαλέσει την απόφαση» και την ίδια στιγμή, «από τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το ανησυχητικό βήμα στο οποίο προέβη η Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, «η κυβέρνηση, αντί να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να δώσει στους διευθύνοντες την ΕΡΤ τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αντί να υποστηρίξει έναν ανοιχτό δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να σιγήσει μια σημαντική φωνή των ΜΜΕ στην Ελλάδα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης