Οσμή δυο μεγάλων σκανδάλων αναδεύει η σύλληψη του άλλοτε γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα.

Ο Α. Κάντας ο οποίος διατέλεσε γενικός διευθυντής εξοπλισμών δίπλα στο Γιάννη Σμπώκο είναι κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου σχετικά με την «αμαρτωλή» σύμβαση που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999 για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και τον εκσυγχρονισμό του (ΕΡΜΗΣ 2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντοπισμός όμως εμβάσματος ύψους 500.000 ευρώ που δεν συνάδει με τα εισοδήματα του και φέρεται να προέρχεται από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS σε τραπεζικό του λογαριασμό στο εξωτερικό, τον φέρνει πλέον κατηγορούμενο για δωροδοκία αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έμβασμα εντοπίστηκε σε λογαριασμό του Α. Κάντα σε ελβετική τράπεζα. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι είχε το ποσό σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το βγάλει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του κατηγορούμενου αλλά φαίνεται να …μεταφέρονται στην Ελβετία μέσω της εταιρίας MARTHA HOLDINGS που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα μαύρα ταμεία της SIEMENS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση για το σύστημα ΕΡΜΗΣ φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο αφού ήταν υπερκοστολογημένη κατά 25%. Παρότι αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, όταν ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Α. Τσοχατζόπουλος, το έργο ανατέθηκε απευθείας στην ΕΑΒ με υπό κατασκευάστρια τη SIEMENS. Όπως διαπιστώθηκε, το κόστος του έργου που έφτασε τα 216 εκατομ. Ευρώ ήταν κατά 25% υψηλότερο ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η ανώτατη τιμή υπερκοστολόγησης του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 11%. Ακόμη και σήμερα πάντως το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί παρότι έχει καταβληθεί από το ελληνικό δημόσιο το μισό του κόστους του.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία. Θα απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και ως τότε παραμένει κρατούμενος.

Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης