Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα σωματεμπορίας που έχουν εξαρθρωθεί. Στην οργάνωση συμμετείχαν περίπου 20 άτομα. Δυστυχώς, ανάμεσα σε αυτούς ένας γνωστός δικηγόρος και δύο αστυνομικοί: ένας υπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας».

Σε αυτήν την αναφορά προς το zougla.gr προχώρησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόμενος στο πολυπλόκαμο κύκλωμα σωματεμπορίας που εξωθούσε τις αλλοδαπές στην πορνεία.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – 19 συνολικά – συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου 2013 έπειτα από αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα που έκαναν οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δομή

Καίριο ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος διαδραμάτισε το «μαγικό βαλιτσάκι» καταγραφής συνομιλιών, μέσω των οποίων οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να «δέσουν» τα μέλη της σπείρας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 19 μέλη, εκ των οποίων 17 Έλληνες, μία Ρουμάνα και ακόμη μία γυναίκα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Τα μέλη, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, η οποία ενεργούσε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι εγκέφαλοι, ο δικηγόρος και το modus operandi

Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται τρεις άνδρες, οι οποίοι διακινούσαν τις γυναίκες, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κοινωνική και οικονομική τους θέση. Ο ένας, ονόματι Α.Ζ., ο οποίος και συνελήφθη, διατηρεί γραφείο πληροφοριών και εμφανίζεται ως ο κύριος ενορχηστρωτής της οργάνωσης. Οι άλλοι δύο δεν έχουν συλληφθεί ακόμη, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., η σύλληψή τους είναι θέμα χρόνου.

«Τους έδιναν χρήματα και μετά τις παρέδιδαν σε άλλα μέλη του κυκλώματος, συνήθως ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων που βρίσκονταν κυρίως στη Λάρισα. Σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν, τότε έστελναν τον δικηγόρο, προκειμένου να κανονίζει τα περαιτέρω» αναφέρουν αστυνομικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γνωστό δικηγόρο της Λάρισας, ονόματι Κ.Σ..

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παραλάμβαναν τις γυναίκες-εμπορεύματα τις προσλάμβαναν κυρίως ως σερβιτόρες και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα ηγετικά στελέχη, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται.

Παράλληλα, καθόριζαν τόσο τον χώρο διαμονής τους όσο και την ερωτική ατζέντα τους. Τα ραντεβού, δηλαδή, με τους πελάτες σε ξενοδοχεία, σπίτια ή ακόμα και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των καταστημάτων τους.

Εν συνεχεία, εισέπρατταν τα χρήματα του «αγοραίου έρωτα», τα κατέβαλαν στους εγκεφάλους και πλήρωναν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Οι διαρροές και οι επίορκοι

Όσον αφορά τους αστυνομικούς, τον υπαστυνόμο και τον αρχιφύλακα, αυτοί είχαν αναλάβει να ενημερώνουν τους εγκεφάλους για την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, έτσι ώστε να «καλύπτονται». Η δράση τους, όμως, προδόθηκε από την καταγραφή των συνομιλιών τους.

«Έγιναν μεγάλες προσπάθειες μέσω διαρροών, έτσι ώστε η επιχείρηση να χαλάσει και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν αυστηρά μέτρα προστασίας. Χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις και ειδικό κώδικα συνεννόησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να κανονιστεί ένα ροζ ραντεβού έπρεπε ο πελάτης να πάει στο κατάστημα, να ελέγξουν την επαγγελματική του ιδιότητα και τα στοιχεία της ταυτότητάς του, για να μην υπάρχει κίνδυνος καταγγελίας στην αστυνομία. Όταν γινόταν λοιπόν η ταυτοποίηση, τότε τα μέλη του κυκλώματος επικοινωνούσαν με τον πελάτη, του έλεγαν πόσα χρήματα θα έπρεπε να δώσει και του πάσαραν την κοπέλα» σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης