Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει την κατάργηση των παράνομων ανασκαφών και την αρχαιοκαπηλία με νέο νόμο, επισημαίνει η ιστοσελίδα του περιοδικού «Spiegel Online».

Με την κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργηθεί πίεση σε ορισμένα από τα πιο σπουδαία μουσεία της Γερμανίας, στα οποία εκτίθενται ένας αριθμός έργων άγνωστης προέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hermann Parzinger, αρέσκεται να διηγείται μια ιστορία για το πώς, πριν 15 χρόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κάνη ενός Καλάσνικοφ στο βόρειο Πακιστάν. Ο αρχαιολόγος είχε αιφνιδιάσει ομάδα ατόμων που προσπαθούσαν να αποσπάσουν τμήμα από βουδιστικό τέμπλο. Ο Parzinger κι οι συνεργάτες του, είχαν υποχρεωθεί σε άτακτη φυγή.

Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 2001, μαζί με ομάδα Ρώσων και Γερμανών έκανε ανασκαφές για θησαυρούς Σκυθών -νομαδικής φυλής που έζησε στην Κεντροασιατική Στέπα πριν 2.700 χρόνια. Μετά την ανακάλυψη σημαντικών ευρημάτων, είχε υποχρεωθεί να επιβάλει αυστηρή ένοπλη φύλαξη σε 24ωρη βάση.
Ο 55χρονος Parzinger, κάτοχος μαύρης ζώνης δύο Νταν του Τζούντο, αυτή την εβδομάδα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε σημαντική διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο, με στόχο τον τερματισμό των παράνομων ανασκαφών και την αρχαιοκαπηλία.

Η διήμερη διάσκεψη υπό την αιγίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να συνεισφέρει ώστε να γίνει αυστηρότερος ο νόμος για την προστασία των πολιτιστικών αντικειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση ήδη δέχεται πιέσεις να προστεθούν τροπολογίες στον αυστηρό νόμο που έχει ψηφιστεί το 2007.

Ο Parzinger θυμίζει την υπόθεση αγοράς 21 βάζων Απουλίας, στα μέσα του 1980. Πολλά χρόνια αργότερα, αξιωματούχοι της ιταλικής αστυνομίας βρέθηκαν στη Γερμανία για να εξετάσουν τα χαρτιά νομιμότητας της αγοράς αυτών των έργων τέχνης. Χωρίς να βρεθεί κάτι παράνομο.

Πάντως, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου σχεδιάζει να επανεξετάσει την προέλευση αρχαίων αντικειμένων που πέρασαν στην συλλογή του την δεκαετία του 1970. Και όπως δηλώνει ο Parzinger «είμαστε πάντοτε έτοιμοι να επιστρέψουμε αντικείμενα που αποδεδειγμένα αποκτήθηκαν παράνομα».

Η λεηλασία του αρχαιολογικού Μουσείου του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και οι φωτογραφίες των κατεστραμμένων πολιτιστικών τοποθεσιών στις χώρες που μαίνεται εμφύλιος στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τους τρόπους διάσωσης των θησαυρών αυτών σε πολλές χώρες της Δύσης.

Το FBI υποστηρίζει πως οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επιστρέψει περισσότερα από 7.000 αρχαιολογικά αντικείμενα σε 26 διαφορετικές χώρες από το 2008. Αλλά παραδέχεται πως αυτά ήταν ένα μικρό μέρος προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα-ένα προσοδοφόρο λαθρεμπόριο που ξεπερνά σε έσοδα τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Άλλοι παρομοιάζουν τα έσοδα αυτά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή όπλων.

Αυτή την εποχή η μεγαλύτερη αρχαιοκαπηλία σημειώνεται στην σπαρασσόμενη Συρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσιοποίησε δορυφορικές εικόνες παράνομων ανασκαφών, που πραγματοποιούνται στη Συρία.

Πριν τρεις εβδομάδες ομάδα ειδικών συναντήθηκε στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων για να ενημερωθούν με όσα συμβαίνουν στην περιοχή εκείνη που αποτελεί «μαύρη τρύπα» λόγω των εχθροπραξιών.

Εκτός από τη Συρία, οι αρχαιοκάπηλοι δρούν και στο Βόρειο Ιράκ. Είναι γνωστό ότι τόσο οι τουρκικές αρχές όσο και του Λιβάνου, έχουν κατάσχει πολλά αντικείμενα που προσπάθησαν να περάσουν λαθρέμποροι από τα σύνορα.

Στα 2000 οι βρετανοί αρχαιολόγοι Christopher Chippindale και David Gill αποκάλυψαν ότι από τα 1.396 αντικείμενα που εξέτασαν, για το 75% δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την προέλευσή τους. Για περισσότερα από 50 εκθέματα, δεν βρέθηκε ούτε ένα στοιχείο που να βεβαιώνει την προέλευσή του.

Πηγή: Spiegel online
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης