Το Καταλανικό κοινοβούλιο στις 16:27 ώρα Ελλάδας ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου είχε ως θέμα την πρόταση που κατέθεσαν βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία και την ανακήρυξή της σε Δημοκρατία της Καταλονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειωτέον ότι τα δύο κόμματα, από τα οποία προήλθε η πρόταση, διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών της Καταλανικής Βουλής.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), που αντιτίθενται στην απόσχιση, αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Η πρόταση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας υπερψηφίστηκε με ψήφους 70 υπέρ,10 κατά και 2 λευκά. Συνολικά οι έδρες της περιφερειακής Βουλής της Καταλονίας είναι 135.

Η αποχώρηση των κομμάτων που διαφωνούν, παρ’ όλα αυτά, αφήνει μία σκιά στο αποτέλεσμα, το οποίο επικυρώθηκε μεν από την πλειοψηφία, εν μέσω όμως ισχυρών αντιδράσεων.

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος Πουτζντεμόν και οι βουλευτές που βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, ενώ ακολούθως τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας προέβη o Κάρλες Πουτζντεμόν υπογραμμίζοντας: «Σήμερα το κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια».

Και συνέχισε: «Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής. Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια. Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα για το οποίο περιμέναμε και παλεύαμε χρόνια».

Την απόφαση του Καταλανικού κοινοβουλίου ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο και στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Η ιστορία των προσπαθειών της Καταλονίας για ανεξαρτησία, όπως την αφηγείται η Καταλανική Εθνοσυνέλευση (Assemblea Nacional), μέσα σε 1′

Αντίδραση Μαδρίτης

Την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό Καταλανικό κοινοβούλιο, ενέκρινε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155, το οποίο προβλέπει την αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιφέρειας τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Μιλώντας στη Γερουσία ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε για την στήριξη στην εφαρμογή του άρθρου 155 και τόνισε πως τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

«Η απόδειξη ότι αυτή η κίνηση ήταν επιβεβλημένη φάνηκε από τη σημερινή ψηφοφορία στην Καταλονία, η οποία είναι παράνομη και αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα την Παρασκευή το απόγευμα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Λέω στους Καταλανούς πως όλα θα συμβούν με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν να διαλύσουν το Σύνταγμά μας».

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ισπανός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter συνέστησε ψυχραιμία σε «όλους τους Ισπανούς», τονίζοντας  πως το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία. «Ψυχραιμία, το κράτος θα αντιδράσει όπως αρμόζει στις περιστάσεις».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει διάγγελμα στις 20.00 ώρα Ελλάδος.
 

Οργισμένο ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του Λαϊκού Κόμματος στη Γερουσία, Ραφαέλ Χερνάντο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χερνάντο έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι αποσχιστές δεν θα διαλύσουν την Ισπανία. Η Δημοκρατία θα νικήσει τους πραξικοπηματίες συνωμότες. Το άρθρο 155 θα σώσει την Καταλονία από το έγκλημα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, Ισπανός εισαγγελέας θα εκκινήσει τις διαδικασίες για να διωχθούν για στάση οι υπεύθυνοι για την υπερψήφιση της κήρυξης της Καταλανικής Δημοκρατίας.

Ο εισαγγελέας αναζητεί το νομικό πεδίο πάνω στο οποίο θα κινηθεί, σύμφωνα με την πηγή που θέλει να παραμείνει ανώνυμη, και το αν θα περιορίσει τις διώξεις μόνο εναντίον του καταλανικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και του αντιπροέδρου Οριόλ Γιουνκέρας, ή αν πρέπει να επεκταθούν και εναντίον των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου της Βουλής και των νομοθετών – βουλευτών. 

Μάλιστα οι διώξεις αναμένεται να ασκηθούν ακόμη και τη Δευτέρα.

Μετά την επίσημη αντίδραση της Ισπανίας που που προδιαθέτει για κλιμάκωση, η κύρια αυτονομιστική οργάνωση της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους λειτουργούς της περιφέρειας να μην ακολουθήσουν τις εντολές της Ισπανικής κυβέρνησης και να απαντήσουν με «ειρηνική αντίσταση».

Η αντίδραση των αγορών

Το ισπανικό χρηματιστήριο αντέδρασε πτωτικά  στο άκουσμα της είδησης ότι η Καταλονία προέβη τελικά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με όλα τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στην αντίδραση που θα έχει η Μαδρίτη.

Ειδικότερα ο ισπανικός IBΕΧ υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 1,9% (από 2% αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση), στις 10.161,40 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ισπανικών ομολόγων κινούνται 4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,591% σύμφωνα με το Tradeweb.

Το ευρώ, δείχνει να έχει επηρεαστεί επίσης αρνητικά, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,6%, στα 1,1588 δολάρια.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Ξεκάθαρη στήριξη στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση προσέφερε εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ωστόσο τη Μαδρίτη να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσφυγή στη βία.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η Ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος και όχι το επιχείρημα της δύναμης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην καθιερωμένη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε για το θέμα δηλώνοντας ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η Ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη», τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης