Την ανησυχία του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση της Τετάρτης για το μέλλον της Ευρώπης.

Τριάντα χρόνια μετά την απονομή του πρώτου βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, το Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αυτούς στους οποίους αυτό απονεμήθηκε, καθώς ορισμένοι εξ αυτών διώκονται ακόμη, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Κ. Η Leyla Zana, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ το 1995, καθαιρέθηκε από τη θέση της στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τον κ. Ταγιάνι να εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Leyla Zana εξ ονόματος του Ε.Κ. «Είναι απαράδεκτο κάποιος που έχει εκλεγεί από τον λαό να καθαιρείται από τη θέση του» ξεκαθάρισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Αντ. Ταγιάνι εξέφρασε την ανησυχία του για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την πολιτική αντιπολίτευση αλλά και τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των ακαδημαϊκών. Αφού αναφέρθηκε σε αρκετούς από αυτούς που διώκονται, επιβεβαίωσε ότι το Ε.Κ. θα συνεχίσει να τους στηρίζει στον αγώνα τους για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης

Την Τετάρτη το πρωί, μετά την παρουσίαση της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από μια σειρά συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ. Σύμφωνα με πηγές του Ε.Κ., η νέα διαδικασία θα επιτρέψει μια πιο διαδραστική συζήτηση, θέτοντας το Κοινοβούλιο στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον της Ε.Ε. Ο πρόεδρος Ταγιάνι σημείωσε ότι θα διατηρήσει μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη προσέγγιση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προκειμένου να αναδείξει την ποικιλομορφία του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης