Οι αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν στον ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης με το οποίο ζητούν την άρση του περιορισμού όσον αφορά στην πώληση όπλων στην αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος, η οποία είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να ζητήσει από τον ΟΗΕ να εγκρίνει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, φαίνεται ότι υπαναχωρεί, καθώς οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται επιφυλακτικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προκρίνουν προς το παρόν μια «πολιτική λύση» στην κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της Ιορδανίας, της μοναδικής αραβικής χώρας η οποία μετέχει ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Άραβες θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα περιλαμβάνει «στοιχεία από τις προτάσεις της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης και της αίτησης για άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που θα της επιτρέψουν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», ανέφερε η ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο Κάιρο.

Στο κείμενο ζητείται επίσης «αυξημένη επιτήρηση, από αέρος και θαλάσσης, ώστε να εμποδιστεί η παράδοση όπλων» στις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Λιβύη. Δεν γίνεται πάντως καμία αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τους πρεσβευτές των αραβικών χωρών στον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης