Το Κάιρο κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στις αναγνωρισμένες από τη διεθνή κοινότητα αρχές της Λιβύης, τη στιγμή που ζητεί διεθνή στρατιωτική επέμβαση για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο στη χώρα αυτή.

Βυθισμένη στο χάος, η Λιβύη διοικείται από δύο κυβερνήσεις που διεκδικούν την εξουσία από απόσταση, η μια πρόσκειται στο συνασπισμό των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) που ελέγχει και την πρωτεύουσα Τρίπολη, και η άλλη που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «επανεξετάσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη λιβυκή κυβέρνηση για την προμήθεια όπλων και οποιουδήποτε άλλου απαραίτητου μέσου για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Σούκρι συνάντησε στη Νέα Υόρκη τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία). Η Αίγυπτος αναμένεται σήμερα να ζητήσει επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έγκριση απόφασης για τη στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού, μετά τον βομβαρδισμό από αιγυπτιακά αεροσκάφη θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, τη Δευτέρα, σε απάντηση για τον αποκεφαλισμό αιγυπτίων χριστιανών.

Ο Σούκρι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη» και «υπογράμμισε την ανάγκη να επιτραπεί στις χώρες της περιοχής που το επιθυμούν, να στηρίξουν τις προσπάθειες της λιβυκής κυβέρνησης για την επιβολή της εξουσίας της και την αποκατάσταση της σταθερότητας». Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει «διαδικασίες που θα παρεμποδίζουν τις ένοπλες και τρομοκρατικές οργανώσεις να λαμβάνουν όπλα κατά παράνομο τρόπο», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης