Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Πέμπτη το κέντρο της πρωτεύουσας στην Τυνησία, με διαδηλωτές να συγκρούονται με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες και ξύλα, βάζοντας παράλληλα φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και στήνοντας οδοφράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε η δολοφονία κορυφαίας προσωπικότητας της Αντιπολίτευσης, η οποία σκοτώθηκε από ενόπλους έξω από το σπίτι της μπροστά στα μάτια συγγενών της. Ο θάνατος του Mohammed Brahmi προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι ζήτησαν την πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών.

«Ο πατέρας μου σκοτώθηκε για το καλό της πατρίδας. Εσείς, πολίτες της Τυνησίας, θα πρέπει να πεθάνετε γι αυτό που πέθανε και εκείνος», τόνισε με δάκρυα στα μάτια η κόρη του, Balkis.


(Η μεταφορά του πτώματος εν μέσω θρήνου στην Τύνιδα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 58χρονος πολιτικός ήταν γενικός συντονιστής του «Λαϊκού Κινήματος», μέλος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης και θιασώτης της δημιουργίας ενός «κοσμικού» κράτους. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ηγετικού στελέχους του συγκεκριμένου κόμματος. Η πρώτη είχε σημειωθεί στις 6 Φεβρουαρίου, όταν ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πρώην ηγέτη του «Λαϊκού Κινήματος».

Η νέα δολοφονία πολιτικού στην Τυνησία προκάλεσε έντονη αμηχανία στη Δύση.

Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, καταδίκασε τη δολοφονία του Mohammed Brahmi και κάλεσε τις Αρχές να βαδίσουν στον δρόμο της Δημοκρατίας, εντείνοντας τις προσπάθειες για μετάβαση σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Από την πλευρά τους οι Η.Π.Α. χαρακτήρισαν «πράξη δειλίας» τη δολοφονία του πολιτικού, ζητώντας μια «επαγγελματική και διαφανής έρευνα» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


(Η κόρη του Mohammed Brahmi, Balkis, με τη σημαία της Τυνησίας)


(Το ασθενοφόρο που μετέφερε τη σορό του Mohammed Brahmi)

Παρά τις μεγάλες προσδοκίες για «καλύτερες ημέρες» μετά την ανατροπή του Zine al-Abidine Ben Ali (Ιανουάριος 2011) στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και τη διενέργεια εθνικών εκλογών, η πολιτική σταθερότητα δεν έχει επιστρέψει στην Τυνησία, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Mohammed Brahmi έχει προκηρυχτεί γενική απεργία στη χώρα για σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης