Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης και ακτιβιστικών οργανώσεων στη Ρωσία ύστερα από την είδηση ότι η Κάτω Βουλή ενέκρινε «επίμαχο» νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζει σημαντικά το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι», μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Με ψήφους 241 υπέρ και 147 κατά και ύστερα από 11 και πλέον ώρες έντονων διαβουλεύσεων, η Κάτω Βουλή άναψε το «πράσινο» φως για ένα νομοθετικό κείμενο, το οποίο απαγορεύει μεταξύ άλλων στους διαδηλωτές να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο νέος νόμος προβλέπει υψηλά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν μια σειρά από αυστηρούς κανόνες που ρυθμίζουν το καθεστώς κάτω από το οποίο θα πραγματοποιούνται, από εδώ και στο εξής, οι διαδηλώσεις. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τα 152 δολάρια, που καλούταν να καταβάλλει ως πρόστιμο ο παραβάτης, το ποσό εκτοξεύεται στα 3.000 δολάρια για τον συμμετέχοντα και στα 4.800 δολάρια για τον οργανωτή μιας συγκέντρωσης.

Το «επίμαχο» νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, Τετάρτη, στην Άνω Βουλή, με την Αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για αυταρχική πολιτική. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να καθυστερήσει την ψηφοφορία, είχε καταθέσει κοντά στις 400 τροπολογίες, οι οποίες όμως εξετάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφόσον, το νομοσχέδιο «περάσει» και από την Άνω Βουλή, τότε θα απομένει μόνο η υπογραφή του Vladimir Putin προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Δεκάδες συλλήψεις έξω από το Κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας προχώρησαν, την Τρίτη, στη σύλληψη τουλάχιστον 20 διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο.

Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας να απομακρύνουν με τη βία ανθρώπους, την ίδια στιγμή που ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρέμεναν παρατεταγμένες κατά μήκος του κτηρίου προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα.

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το Άρθρο 31 του Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι θα αποβεί καταστροφικό. Η οργή της ρωσικής κοινωνίας γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Πρόκειται για τον δρόμο της μαζικής καταπίεσης που όλοι γνωρίζουμε πως στο τέλος καταλήγει στο αίμα, τη φτώχεια και την επανάσταση. Το Κρεμλίνο φοβάται τον λαό», εξήγησε ο Gennady Gudkov, μέλος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, εδώ και μερικούς μήνες, καθώς τόσο πριν όσο και μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας περισσότερη ελευθερία του Τύπου καθώς και εκχώρηση μεγαλύτερων συνταγματικών ελευθεριών.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης