Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει «το ορφανό της Αραβικής Άνοιξης».

Ο José Manuel Barroso πραγματοποιεί, από την Κυριακή, την πρώτη του επίσκεψη στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ όπου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Salam Fayyad στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ανατροπές των οποίων γινόμαστε μάρτυρες στον Αραβικό Κόσμο θα πρέπει να είναι ένα κίνητρο και όχι εμπόδιο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να γίνει το ορφανό της Αραβικής Άνοιξης», σημείωσε.

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες έχουν παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2010 παρά τις προσπάθειες του «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (Ε.Ε., Η.Π.Α., Ο.Η.Ε. και Ρωσία ) για την αναβίωση τους.

«Η Ε.Ε. θεωρεί τη διευθέτηση της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης στρατηγική προτεραιότητα. Κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών τα οποία θα συνυπάρχουν. Πρόκειται για βασικό παράγοντα που θα συνεισφέρει στην ενότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών», επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για συμφιλίωση μεταξύ του εθνικιστικού κινήματος της Φάταχ και των Ισλαμιστών της Χαμάς.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης