Την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ο ποντιακής καταγωγής ρώσος κοσμοναύτης, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος), θα πραγματοποιήσει έναν εξάωρης διάρκειας διαστημικό «περίπατο» εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο.

Το τηλεοπτικό κανάλι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA TV) θα μεταδώσει ζωντανά τον εξάωρο διαστημικό περίπατο. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο Γιουρτσίχιν θα συνοδεύεται από ένα νεότερο ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικό Σεργκέι Ριαζάνσκι. Το «ντουέτο», μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσει χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων. Ο ένας μικροσκοπικός δορυφόρος θα είναι κλεισμένος σε ένα περίβλημα που έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και στόχος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ένας άλλος μίνι-δορυφόρος θα εκτοξευθεί επ’ ευκαιρία της 60ής επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» από την ΕΣΣΔ, καθώς και λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του ρώσου επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας. Οι δύο κοσμοναύτες θα συλλέξουν επίσης δείγματα από το εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο των μελετών για τις μικροβιακές κοινότητες που ζουν έξω από αυτόν.


Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου

Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, όπου ζει η μητέρα του. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS. Είναι ο όγδοος ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε συνολική διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου, θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.



Δείτε την πρόσφατη συνέντευξή του στο zougla.gr 

Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, η λέξη «αστροναύτης» δεν του περνούσε… καν από το μυαλό. Ο τόπος που μεγάλωσε όμως και οι σπουδές του τον οδήγησαν στη σπάνια εμπειρία που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη: να δει τη Γη από ψηλά.

Ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας κοσμοναύτης, έχοντας επιδείξει εκατοντάδες ώρες διαστημικής… βόλτας ως αρχιμηχανικός σε διαστημικά προγράμματα και αποστολές, ενώ έχει υπάρξει και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Με καταγωγή από τον Πόντο, από τη μεριά της μητέρας του, γεννήθηκε στη Γεωργία και σπούδασε στη Μόσχα. Υπερήφανος που συμμετέχει στη διαμόρφωση της «ιστορίας της ανθρωπότητας», ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος εξηγεί στον φακό του zougla.gr τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός του, επισημαίνοντας ότι ο «φόβος» είναι απαγορευμένο συναίσθημα για τον αστροναύτη και εχθρός του… η νοσταλγία. Γι’ αυτό και η πιο έντονη στιγμή που βίωσε στο διάστημα δεν ήταν άλλη από την πρώτη επικοινωνία με την οικογένειά του…

«Γιατί δεν μετατρέπουμε τον πανέμορφο πλανήτη μας στον αληθινό παράδεισο;» αναρωτιέται, επιδεικνύοντας χαρούμενος τις φωτογραφίες της χώρας μας που τράβηξε από ψηλά.

Βραβευμένος στο παρελθόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διακεκριμένος αστροναύτης αποποιείται αστειευόμενος τον τίτλο του πρώτου Έλληνα που ταξίδεψε στο διάστημα απονέμοντας τα εύσημα στους… Κωστίκα και Γιωρίκα, αφού δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε, καθώς και την οικογένειά του που κατοικεί στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. «Οι Έλληνες πρέπει να θέτουν τον πήχη ψηλά, πολύ ψηλά, γιατί η τύχη είναι στα χέρια μας» είναι το μήνυμά του.

Ποιο είναι το επόμενο διαστημικό βήμα για την ανθρωπότητα; Πιστεύει ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;


Από τις σπουδές… στους διαστημικούς περιπάτους

Γεννημένος το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας, ο ελληνικής καταγωγής από τη μεριά της μητέρας του (Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα) Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε τέσσερις διαστημικές αποστολές, έχει κάνει οκτώ διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.

Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983 ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Έως το 1997 εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος «Ενέργεια».

Έκτοτε, ο κοσμοναύτης έχει εργαστεί ως αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μιρ και ΝΑSΑ-ΜΙΡ και ως μηχανικός πτήσης για την Αποστολή 15 και την Αποστολή 24/25.

Υπήρξε ο διοικητής της Αποστολής 15, των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ TMA-09M καθώς και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την Αποστολή 37 τον χειμώνα του 2013.


Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας, για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεταξύ άλλων, του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑSΑ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης