Λευκός καπνός για τον σχηματισμό κυβέρνησης συναπισμού στη Γερμανία βγήκε το πρωί της Τετάρτης. Μέρκελ και Σουλτς μετά από αρκετές διαβουλεύσεις έδωσαν επιτέλους τα χέρια για τη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού. Την είδηση δημοσίευσε πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως αποκαλύπτουν τα διεθνή Μέσα, θα λάβουν σημαντικότατα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας.

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της CSU αναμένεται να είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), από την πλευρά του αναφέρει πως οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούσαν εκ νέου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, κάτι το οποίο προσέκρουε στην επιθυμία του Χορστ Ζέεχοφερ, του προέδρου του CSU, να το αναλάβει το δικό του κόμμα.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου συναπισμού είχαν διάρκεια 23 ολόκληρες ώρες αλλά τελικά έφεραν αποτελέσματα.

Την είδηση του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού επιβεβαιώνουν οι εφημερίδες Ηandelsblatt και Sueddeutsche Zeitung, αλλά και το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας, ενώ η τοποθέτηση του Σουλτς σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του, κ.Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας.

Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ποιος θα είναι όμως ο ρόλος του Σουλτς; 

Μεγάλο ερώτημα το οποίο παραμένει ακόμη αναπάντητο είναι η συμμετοχή ή μη του Μάρτιν Σουλτς στη νέα κυβέρνηση. 

H Bild σε σχετικό της δημοσίευμα αναφέρει πως o επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών θα αναλάβει τα ηνία της γερμανικής διπλωματίας αντικαθιστώντας τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήσε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv, το 56% των Γερμανών τάσσεται κατά της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ μόνο το 36% βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική.  Παράλληλα, το 47% των ψηφοφόρων του SPD, δεν επιθυμεί να δουν τον αρχηγό τους σε υπουργική θέση φτάνει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης