Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσουν φόρο τιμής σήμερα στα θύματα του Μοχάμεντ Μεράχ στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στο πλαίσιο τελετής στο εβραϊκό σχολείο όπου τρία παιδιά και ένας δάσκαλος έχασαν την ζωή τους.

Οι δύο άνδρες που συζήτησαν χθες στο Παρίσι για το ιρανικό θέμα και την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετέβησαν σήμερα στην Τουλούζη για να συναντήσουν μια κοινότητα που φέρει ακόμη τα τραύματα της επίθεσης, επτά μήνες μετά την τραγωδία και που ανησυχεί μήπως τα αντισημιτικά περιστατικά αυξηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοινή αυτή επίσκεψη είναι «ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας κατά της απειλής αυτής που βαρύνει όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε η Νικόλ Γιαρντενί, τοπική επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Οργανισμών της Γαλλίας (Crif). Έως την 19η Μαρτίου 2012, την ημερομηνία της επίθεσης, οι Εβραίοι της Τουλούζης δεν φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον στόχο ενός δολοφόνου που δήλωνε μέλος της Αλ Κάιντα. Έκτοτε η αναστάτωση παραμένει. Ο Νετανιάχου είναι σε προεκλογική εκστρατεία, αλλά οι Εβραίοι της Τουλούζης βλέπουν στο πρόσωπό του τον αλληλέγγυο αρχηγό κράτους που ανησυχεί για την ασφάλειά τους.

Στην τελετή στην Τουλούζη – που θα λάβει χώρα το μεσημέρι – με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα και ομιλίες των Νετανιάχου και Ολάντ, θα παραστούν μαθητές, γονείς, το προσωπικό του σχολείου που ονομαζόταν Ozar Torah και σήμερα, μετά την σφαγή, ονομάζεται Ohr Torah και αντιπροσωπεία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έχει κατόπιν συναντήσεις με εκπρόσωπους της κοινότητας. Κατά την κηδεία στην Ιερουσαλήμ των τεσσάρων θυμάτων, ο Νετανιάχου είχε υποσχεθεί να επισκεφθεί την κοινότητα της Τουλούζης, την τέταρτη σε μέγεθος της Γαλλία που αριθμεί 20.000 μέλη, εκ των οποίων πολλοί είναι σεφαρδίτες από την βόρεια Αφρική.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης