Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του χθες στη Μόσχα, ο επικριτής του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ είχε εξομολογηθεί σε μια ρωσική εφημερίδα χαμηλής κυκλοφορίας τους φόβους του και την ανησυχία της οικογένειάς του σχετικά με την ασφάλειά του. «Ξέρετε, ναι… λίγο», είχε απαντήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Sobessednik όταν εκείνος τον ρώτησε εάν φοβόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διαπράξει μια επίθεση εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Ελπίζω ωστόσο ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει και ότι ο Πούτιν δεν θα σας σκοτώσει», είχε πει αστειευόμενος ο δημοσιογράφος της Sobessednik στο θύμα της επίθεσης«Εντούτοις δεν τον φοβάμαι και τόσο. Εάν φοβόμουν πολύ, δεν θα ήμουν επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν θα έκανα ότι κάνω» είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου σε αυτήν την εφημερίδα. Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός, που προκάλεσε το μένος πολλών καταγγέλλοντας τη «ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», είχε περιγράψει ότι συζητούσε συχνά για την πολιτική κατάσταση στην χώρα του με τη μητέρα του, την 87χρονη Ντίνα Έιντμαν, στην οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε τα συλλυπητήριά του σήμερα.

«Είναι κατηγορηματικά αντίθετη με ότι συμβαίνει στην Ουκρανία. Εκτιμά ότι πρόκειται για μία καταστροφή και έναν ολοκληρωτικό εφιάλτη. Όμως αυτό που την ανησυχεί περισσότερο από την Ουκρανία, είναι ο Πούτιν» είχε επισημάνει εκείνη την περίοδο ο Νεμτσόφ.

«Κάθε φορά που τη ρωτάω, εκείνη μοιρολογεί: “πότε θα σταματήσεις να κατηγορείς τον Πούτιν; Θα σε σκοτώσει!”» είχε συνεχίσει ο ίδιος. «Εκείνη φοβάται πραγματικά ότι θα με δολοφονήσουν πολύ σύντομα εξαιτίας των πολιτικών μου θέσεων». Ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε δεχθεί πολυάριθμες απειλές σε διάστημα πολλών ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ωστόσο ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει και ότι ο Πούτιν δεν θα σας σκοτώσει» είχε πει αστειευόμενος ο δημοσιογράφος της Sobessednik. «Θεού θέλοντος. Το ελπίζω κι εγώ» του είχε απαντήσει ο Μπόρις Νεμτσόφ.

«Προσεκτικά σχεδιασμένη» η δολοφονία του Νεμτσόφ, σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές

H δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη Μόσχα είναι «σχεδιαστεί προσεκτικά», ανέφεραν σήμερα οι Ρώσοι ερευνητές.  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο», επισήμανε σε μία ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

​«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ, ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός»«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ, ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός», τονίζεται στο δελτίο τύπου. Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας 6 κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές.

«Ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας. Είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα όπως και οι αυτουργοί είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή που ακολουθούσε», συμπέρανε η Επιτροπή, που έχει αναλάβει τις έρευνες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία.

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Ποροσένκο: Τον σκότωσαν γιατί θα αποκάλυπτε την εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το διπλωματικό θρίλερ της δολοφονίας περιπλέκεται, με την τοποθέτηση του πρόεδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθηκε επειδή σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο απέτινε φόρο τιμής στον Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε χθες το βράδυ, και δήλωσε ότι ο σφοδρός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε πει πριν από δύο εβδομάδες ότι διέθετε αποδείξεις για το ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και ότι σκόπευε να τις δημοσιοποιήσει.

«Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα δημοσιοποιούσε πειστικές αποδείξεις της εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανίας. Κάποιος φοβόταν πολύ ότι θα το έκανε… Τον σκότωσαν» υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη Βινίτσια.

Πούτιν: Θα τιμωρηθούν οι δολοφόνοι

​O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα στη μητέρα του δολοφονηθέντος ότι θα γίνουν τα πάντα για να βρεθούν οι ένοχοιO πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του υποσχέθηκε σήμερα στη μητέρα του δολοφονηθέντος στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ ότι οι ρωσικές αρχές θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του γιου της, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε ένα τηλεγράφημα που έστειλε στη Ντίνα Έιντμαν, τη μητέρα του Νεμτσόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε: «θα γίνουν τα πάνα προκειμένου εκείνοι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το φρικτό και κυνικό έγκλημα να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Νεμτσόφ άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία, την πολιτική και δημόσια ζωή της Ρωσίας και πάντα υπερασπιζόταν τις θέσεις του με ειλικρινή και τίμιο τρόπο.  «Συμμερίζομαι με ειλικρίνεια την οδύνη που νιώθετε» προσέθεσε ο Πούτιν.

Και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του Νεμτσόφ, ενός σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι συγκλονισμένος από αυτό τη στυγνή και κυνική δολοφονία».

«Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την κοινωνία μας, καθώς εκείνος υπερασπιζόταν πάντα την ελευθερία και τις αξίες» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο Νεμτσόφ ήταν «ένας άνθρωπος με αρχές και μια ισχυρή προσωπικότητα».

Πορεία στη μνήμη του θύματος

Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή της Μόσχας επέτρεψε στη ρωσική αντιπολίτευση να οργανώσει αύριο, Kυριακή, μια πορεία κατά μήκος του κέντρου της ρωσικής πρωτεύουσας στη μνήμη Μπόρις Νεμτσόφ.

«Δώσαμε την άδειά μας για αυτήν την πορεία» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ένας αξιωματούχος της πόλης της Μόσχας, ο Αλεξέι Μαγιόροφ, που διευκρίνισε ότι στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται και η μεγάλη πέτρινη γέφυρα, όπου ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε. Οι αρχές συμφώνησαν στο να πραγματοποιηθεί μια πορεία με τη συμμετοχή έως και 50.000 ανθρώπων.

Η δολοφονία έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Ε.Ε., τη Γερμανία  και τις ΗΠΑ. 

Διαβάστε ακόμη: Μαφιόζικη εκτέλεση με ερωτηματικά


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης