Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ένας από τους ιδρυτές του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στη Γερμανία, στην οποία ποζάρει σαν τον… Αδόλφο Χίτλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο 41χρονος Λουτς Μπάχμαν έχει μόλις δεχτεί τις περιποιήσεις του κομμωτή του. Το μουστάκι και τα μαλλιά παραπέμπουν άμεσα στην εικόνα του Γερμανού δικτάτορα, ενώ η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία δεν αφήνει κανέναν περιθώριο παρερμηνειών: «Είναι ξανά εδώ». Η συγκεκριμένη φράση προέρχεται από το μυθιστόρημα «Er ist wieder da» του Τίμουρ Βερμές, το οποίο αναφέρεται στον Αδόλφο Χίτλερ.
Τη φωτογραφία ανακάλυψε αναγνώστης της εφημερίδας «Morgenpost» που βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις του συγκεκριμένου κινήματος που τάσσεται κατά του Ισλάμ. 

«Σκουπίδια» και «καθάρματα» οι μετανάστες

Η εφημερίδα αποκάλυψε και συνομιλία του Μπάχμαν με μία επαφή του στο Facebook, στην οποία συνομιλία οι μετανάστες περιγράφονταν ως «βοοειδή», «καθάρματα» και «σκουπίδια». Στην ίδια ανάρτηση ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου».

Η φωτογραφία είχε αναρτηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, περίπου δύο μήνες πριν από την πρώτη πορεία του κινήματος Pegida στη Δρέσδη. Η εφημερίδα Morgenpost επικοινώνησε με τον Μπάχμαν και λίγο αργότερα η φωτογραφία είχε εξαφανιστεί από το προφίλ του συν-ιδρυτή του Pegida.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας, πάντως, στην εφημερίδα Bild, ο Μπάχμαν παραδέχτηκε ότι ανήρτησε τη φωτογραφία.

«Τράβηξα τη φωτογραφία στο κομμωτήριο για την έκδοση του ηχητικού βιβλίου του σατιρικού (μυθιστορήματος) “Είναι ξανά εδώ”. Πρέπει να μπορείς να κάνεις πλάκα για τον εαυτό σου πότε – πότε» είπε.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με τα σχόλιά του για τους μετανάστες, ο Μπάχμαν δήλωσε: «Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω προσωπικά ζητήματα».

Η εφημερίδα Morgenpost δημοσίευσε μία ακόμα ανάρτηση που αποδίδεται στον Μπάχμαν, στην οποία αναφέρει: «Τρία Κ την ημέρα κρατούν μακριά τις μειονότητες». Σύμφωνα με δημοσιογράφους της εφημερίδας, το σχόλιο είναι μία αναφορά στην Κου Κλουξ Κλαν.

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη σχέση του Pegida με την Ακροδεξιά. Ο ίδιος ο Μπάχμαν, πάντως, υποστηρίζει ότι το Pegida έχει «μετριοπαθείς» απόψεις.

Μία διαδήλωση ακυρώθηκε τη Δευτέρα στη Δρέσδη, μετά από απειλές που δέχτηκε το κίνημα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δεκάδες χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη τη Γερμανία διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης