Προθεσμία ενός μήνα δίνουν οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες σχετικά με τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, το τελεσίγραφο δίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Ε. να προετοιμάσει το έδαφος ώστε στο μέλλον να προωθήσει πρόσφυγες από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκθεση της Κομισιόν μοιάζει να ταυτίζει την Ελλάδα με τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων στο προσφυγικόΌπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κομισιόν απέστειλε σειρά οδηγιών στην Ελλάδα ώστε να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τους κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται για το προσφυγικό, εκ των οποίων η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και να αναδιαμορφωθεί η νομική διαδικασία ώστε σε όσους απαγορεύτηκε η παροχή ασύλου να έχουν το δικαίωμα να θέσουν εκ νέου αίτημα.
 
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα του Guardian

Στην έκθεση, που μοιάζει να ταυτίζει την χώρα μας με τη συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων στο προσφυγικό, επισημαίνονται ακόμα μια φορά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και η αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων.Παράλληλα επισημαίνεται πως αρμόδιο για την παραμονή της χώρας στην Συνθήκη Σένγκεν είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αναφέρει η έκθεση, πρέπει να επισπεύσουν τη δημιουργία των hotspots, με την υποσημείωση πάντως πως «έχει σημειωθεί κάποια επιτάχυνση» στις εργασίες, γεγονός που χαρακτηρίζεται «θετικό». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, η Αθήνα καλείται να διαθέτει επαρκή προσωπικό στα κέντρα υποδοχής, ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες περιπτώσεις προσφύγων.

Όπως επισημαίνει, το βρετανικό δημοσίευμα: «Η Αθήνα έχει ένα μήνα για να κάνει τις βελτιώσεις πριν τους επιπλέον ελέγχους του Μαρτίου».

Αβραμόπουλος: «Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε»

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως παρά τις πιέσεις δεν πρόκειται να τοποθετηθεί περισσότερο βάρος στην πλάτη της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό.

Όσο για την ανάγκη επαναφοράς της χώρας στο σύστημα επαναπροώθησης των προσφύγων, ο επίτροπος Μετανάστευσης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε για περισσότερη αλληλεγγύη, αν τα κράτη-μέλη θέλουν να αποφύγουν τις «δύσκολες ημέρες» του παρελθόντος.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα τα περίφημα hot-spot να είναι έτοιμα και να λειτουργούν σε διάστημα δέκα ημερών.

Την ίδια ώρα, ο Guardian γράφει πως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σκληρού «προγράμματος λιτότητας με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 25%, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την ροή ανθρώπων».

Οι «28» πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 18-19 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ωστόσο, όπως προβλέπει η εφημερίδα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, πιθανώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει την ροή των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο Guardian επισημαίνει ένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης προόδου της Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία όπως αναφέρεται έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς το ποσοστό έχει φτάσει στο 78% τον περασμένο Ιανουάριο συγκριτικά με το μόλις 8% του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης