Στα χέρια ερευνητών του ΟΗΕ βρίσκονται στοιχεία από τις απώλειες στον εμφύλιο της Συρίας και ιατρικό προσωπικό προσδιορίζει πως οι δυνάμεις των ανταρτών είναι εκείνες που χρησιμοποίησαν αέριο που παραλύει τα νεύρα, αποκάλυψε χθες στέλεχος της επιτροπής των ερευνητών.

Η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά ζητήματα γύρω από το συριακό πρόβλημα δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, απαγορευμένα από τον διεθνή νόμο, είπε η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της σε ιταλο-ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ερευνητές μας, που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες και παίρνουν συνεντεύξεις από θύματα που νοσηλεύονται, αλλά και γιατρούς σε έκτακτους νοσοκομειακούς σταθμούς, διαπίστωσαν πως υπάρχουν έντονες υποψίες για τη χρήση του αερίου Σαρίν, αλλά από τη μεριά των ανταρτών και όχι των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας» δήλωσε η Ντελ Πόντε.

Η επιτροπή έχει συσταθεί με εντολή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για να ερευνήσει τις αλληλοκατηγορίες τόσο των κυβερνητικών δυνάμεων όσο και των ανταρτών για επιθέσεις με χημικά όπλα στο Χαλέπι και κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και άλλη μία στη Χομς τον Δεκέμβριο στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο χρόνο είχε διακηρύξει ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ θα αποτελούσε ένδειξη ότι έχει διαβεί την «κόκκινη γραμμή». Η Ελβετίδα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας, είχε διατελέσει και ως κατήγορος του Μιλόσεβιτς στη δίκη που είχε γίνει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο, καθώς Τούρκοι γιατροί, σε νοσοκομειακούς σταθμούς σε καταυλισμούς προσφύγων από τη Συρία, που βρίσκονται στη μεθόριο, υποστηρίζουν πως δείγματα αίματος που έλαβαν από θύματα βομβιστικών επιθέσεων με χημικά στη Συρία βρέθηκαν αρνητικά ως προς τις ουσίες που περιέχει το αέριο Σαρίν.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης