Τη Βηρυτό επισκέφθηκε για τρεις ώρες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν.

Κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος, στον απόηχο της πρόσφατης δολοφονίας του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Γουισάμ αλ Χασάν, εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα και την ενότητα στο Λίβανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει με όλη της τη δύναμη όποιον επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει το Λίβανο προκειμένου να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του, την ασφάλεια και την ενότητά του», δήλωσε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε: «Ήρθα σε μια κρίσιμη στιγμή μετά τη δολοφονία ενός υπέροχου ανθρώπου, του Γουισάμ αλ Χασάν, και θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας».

Η συμμετοχή της Γαλλίας στην Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) και η στρατιωτική στήριξή της προς τη χώρα είναι μέρος της προσπάθειάς της για ενίσχυση της σταθερότητας στο έδαφός της, είπε ο Γάλλος ηγέτης κι επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του Λιβάνου και αποφυγής εξάπλωσης της 20μηνης σύγκρουσης στη γειτονική Συρία. «Εν μέσω της ιδιάζουσας κατάστασης στη Συρία, προσφέρουμε κάθε εγγύηση για σταθερότητα και ενότητα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο αλ Χασάν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βηρυτό, στις 19 Οκτωβρίου, την οποία η αντιπολίτευση του Λιβάνου αποδίδει στη Συρία, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να παραιτηθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ. Στη συνέχεια, ξέσπασαν στο Λίβανο φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητάμε απ’ όλους να ξεπεράσουν αυτό το συμβάν και να συνεργαστούν μέσα από το διάλογο για την αποφυγή κρίσεων στο μέλλον», είπε από την πλευρά του ο Λιβανέζος πρόεδρος και τόνισε: «Επιβεβαίωσα στον πρόεδρο Ολάντ τη διάθεσή μας να αποστασιοποιηθούμε από τον αρνητικό αντίκτυπο από τη Συρία, επισημαίνοντας ότι οι Σύροι θα πρέπει να μπορέσουν να επιτύχουν μεταρρυθμίσεις και δημοκρατία μακριά από τη βία που έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και χωρίς τη στρατιωτική επέμβαση».

(H επίσκεψη Ολάντ στη Βηρυτό)

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Λίβανο είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου από τότε που ο προκάτοχός του, Νικολά Σαρκοζί, επισκέφθηκε τη Βηρυτό τον Ιούνιο του 2008. Μάλιστα, γαλλική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η επίσκεψη αποτελεί «μια ισχυρή πολιτική χειρονομία υποστήριξης της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και διατήρηση της ακεραιότητας του στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης».

Ο κ. Ολάντ αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα τη Τζέντα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα, που αναμένεται να επικεντρωθούν στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την αραβο-ισραηλινή διένεξη.

(Το ρεπορτάζ του France24 για τις δηλώσεις στήριξης Ολάντ στον Λίβανο)

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης