Η Μιανμάρ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ώστε να διασφαλίσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επικρίνει τη βία στη χώρα που έχει ωθήσει δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Βίβιαν Τραν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των προσφύγων Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου έχει αγγίξει τις 164.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι έως και 300.000 Ροχίνγκια ίσως αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βορειοδυτική Μιανμάρ για το Μπανγκλαντές, ενώ αξιωματούχος του οργανισμού προειδοποίησε για την έλλειψη τροφίμων για τους πρόσφυγες.

Η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι κατηγόρησε «τρομοκράτες» για «ένα τεράστιο παγόβουνο παραπληροφόρησης» σχετικά με την κατάσταση στην Πολιτεία Ραχίν, όμως σε ανακοίνωσή της δεν έκανε αναφορά στους Ροχίνγκια που έχουν φύγει.

Η Σου Κι δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό, περιλαμβανομένης της Ινδονησίας όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Τζακάρτα χθες Τετάρτη ζητώντας να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας τους με τη Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια σπάνια επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία ότι η βία ενδέχεται να οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή». Την Τρίτη είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης στη Μιανμάρ, κάτι που θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Μιανμάρ Τάουνγκ Τουν δήλωσε από την πλευρά του ότι βασίζεται στην Κίνα και τη Ρωσία να ασκήσουν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έστειλε ένα μήνυμα, πραγματοποιώντας την προηγούμενη εβδομάδα μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για το θέμα, μετά την οποία τόνισε ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Ζητήσαμε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση», δήλωσε την Τρίτη ο Νεμπένζια. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε προς το παρόν αυτό που μπορούσε».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης τη «βαθιά του ανησυχία για τις συνεχιζόμενες αναφορές για σημαντική βία και τις επιπτώσεις της στον άμαχο πληθυσμό, περιλαμβανομένης της κοινότητας των Ροχίνγκια».

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές δήλωσε ότι πολλά πλοιάρια που μεταφέρουν εξαντλημένους πρόσφυγες Ροχίνγκια φτάνουν στο χωριό Σαμλαπούρ, στη μεθόριο μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές.

Σύμφωνα μάλιστα με τους πρόσφυγες, τρεις βάρκες που μετέφεραν περισσότερους από 100 ανθρώπους ανατράπηκαν νωρίς χθες το πρωί. Όπως δήλωσε ο διοικητής του λιμενικού Μ. Σ. Καμπίρ έξι πτώματα, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, ξεβράστηκαν στις ακτές.

Εξάλλου δύο πηγές από την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δήλωσαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες ο στρατός της Μιανμάρ τοποθετεί νάρκες κατά μήκος ενός μέρους των συνόρων της, πιθανόν με στόχο να εμποδίσει την επιστροφή των Ροχίνγκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης