Σήμερα κορυφώνεται η γιορτή Κουμπ Μελά, με τον μαζικό εξαγνισμό στα νερά του κατεξοχήν ιερού ποταμού της Ινδίας. Στο πλαίσιο της ιεροτελεστίας, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 30.000.000 προσκυνητές θα καταφτάσουν στη συμβολή των ποταμών Γάγγη και Γιαμούνα.

Αυτή θεωρείται η πιο ευοίωνη από τις έξι ημέρες της τελετής, που συνιστά τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συγκέντρωση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Την πρώτη ημέρα, στις 14 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 8.000.000 άνθρωποι βούτηξαν στα νερά των ποταμών, και από τότε συνολικά 12.000.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ινδουιστές πιστεύουν πως, αν βραχούν στο πλαίσιο της τελετής του Σανγκάμ εκεί όπου οι δύο ποταμοί συναντώνται, οι αμαρτίες τους θα συγχωρεθούν, κι εκείνοι θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην κάθαρση και στη σωτηρία.

Συνολικά περισσότεροι από 100.000.000 προσκυνητές αναμένεται να βουτήξουν στα ιερά νερά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο του Κουμπ Μελά, που διαρκεί 55 ημέρες και λαμβάνει χώρα κάθε 12 χρόνια. Ειδικά φέτος, πρόκειται για το Μάχα Κουμπ Μελά, που επαναλαμβάνεται μόνο κάθε 144 χρόνια.

Σήμερα, νωρίς το πρωί, ιερείς, κάποιοι μαζί με τις γυναίκες τους -που ανήκουν σε διάφορες μοναστικές ομάδες- έφτασαν στο σημείο όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί. Κατά την πομπή τους, πολλοί χόρευαν στους ρυθμούς τυμπάνων, άλλοι τραγουδούσαν χορωδιακά, ενώ κάποιοι προχωρούσαν έφιπποι. Αρκετοί ήταν γυμνοί, με στάχτη σε όλο τους το σώμα, ενώ τους συνόδευαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι χιλιάδες φτωχές οικογένειες διαμένουν στο ύπαιθρο γύρω από τον ποταμό και την πόλη Αλαχαμπάντ. 

Περισσότεροι από 14.000 αστυνομικοί, μαζί με παραστρατιωτικές δυνάμεις και ειδικά εκπαιδευμένους κομάντος, έχουν ακροβολιστεί στις όχθες του ποταμού ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της τελετής. Οι αστυνομικοί -πολλοί από αυτούς έφιπποι- δυσκολεύονται να ελέγξουν το μεγάλο πλήθος, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο σήμερα περίπου 12.000.000 πιστοί κατέφτασαν στην περιοχή, στα 18 σημεία όπου μπορούν να βουτήξουν στα νερά.

Τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 150.000 ασθενείς, ενώ δύο προσκυνητές έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν αναπνευστικά προβλήματα, πόνους στις αρθρώσεις και αλλεργία στη σκόνη και στη στάχτη. Επίσης, έχει στηθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο «κέντρο απολεσθέντων», όπου σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν βρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς είχαν χαθεί μες στην πολυκοσμία.

Η γιορτή ανάγεται στην ινδουιστική μυθολογία. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν οι θεοί και οι δαίμονες μάχονταν πάνω από μια στάμνα γεμάτη με νέκταρ, λίγες σταγόνες έπεσαν από τον ουρανό στις πόλεις Αλαχαμπάντ, Νασίκ, Ουζάιν και Χαριντουάρ – στα τέσσερα, δηλαδή, μέρη όπου λαμβάνει χώρα το προσκύνημα εδώ και αιώνες.

Τι είναι το Μάχα Κουμπ Μελά;

Το Κουμπ Μελά είναι μια μεγάλη προσκυνηματική γιορτή, κατά την οποία Ινδουιστές συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία στις όχθες των ποταμών Γάγγη, Γιαμούνα και Σαρασουάτι.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη της γιορτής. Το Αρντ Κουμπ (γνωστό ως «μισό») λαμβάνει χώρα κάθε έξι χρόνια σε δύο τοποθεσίες, και το Πούρνα Κουμπ (γνωστό ως «πλήρες») κάθε 12 χρόνια σε τέσσερις τοποθεσίες.

Το 2013 είναι η χρονιά του Μάχα Κουμπ Μελά, που πραγματοποιείται κάθε 12 Πούρνα Κουμπ, δηλαδή κάθε 144 χρόνια, και πάντα στο Αλαχαμπάντ. Η αστρολογία, πάντως, καθορίζει τις λεπτομέρειες κάθε γιορτής, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας και της διάρκειας.

Το προσκύνημα Κουμπ Μελά σε αριθμούς
Εκτιμώμενος αριθμός ατόμων που θα βουτήξουν: 100.000.000
Διάρκεια: 55 μέρες
Έκταση: 20 τ.χλμ.
Πόσιμο νερό προς κατανάλωση: 80.000.000
Τουαλέτες: 35.000
Γιατροί: 243
Αστυνομικοί: 30.000
Αριθμός ανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο απολεσθέντων: 40.000
Ασθενείς που επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία: 152.326

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης