Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Κάρμε Φορκαντέλ, προσήλθε την Πέμπτη σε δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί ή όχι, στο πλαίσιο της έρευνας για «στάση» που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένα μέλη της καθαιρεθείσας αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας είναι ήδη προφυλακισμένα.

Η Φορκαντέλ και άλλοι πέντε αυτονομιστές βουλευτές καταθέτουν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα και διήρκεσε δύο ώρες. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, η πρόεδρος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Την επομένη της γενικής απεργίας στην Καταλονία, η οποία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας, η Κάρμε Φορκαντέλ και ακόμη πέντε βουλευτές βρέθηκαν ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Καταλονία επί περισσότερο από 20 χρόνια και είναι γνώστης των καταλανικών θεμάτων.

Κατά την προσέλευσή της, η Κ. Φορκαντέλ έγινε δεκτή από ένα πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν είστε μόνοι!» φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή» φώναζαν οι δε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν βουλευτές και στην προκειμένη περίπτωση έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας που έχουν διατυπωθεί κατά των μελών της αποσχιστικής ηγεσίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η παραπομπή της καταλανικής κρίσης στη Δικαιοσύνη προκάλεσε την οργάνωση διαδηλώσεων Καταλανών αυτονομιστών, που θεωρούν «πολιτικούς κρατούμενους» τα προφυλακισμένα μέλη της καταλανικής ηγεσίας, τη στιγμή που θεωρείται ότι πρέπει να προετοιμάσουν τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες, δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και εκατοντάδες φορτηγά, τα περισσότερα με προορισμό τη Γαλλία, καθηλώθηκαν στην Καταλονία από αυτονομιστές που διαμαρτύρονταν για τις προφυλακίσεις.

Συνολικά 150.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις ή τις καθυστερήσεις των δρομολογίων των τρένων.

Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη στη γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις στη Βαρκελώνη και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας λειτούργησαν κανονικά. Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα, τα CCOO και UGT, δεν συμμετείχαν αυτήν τη φορά στην απεργία.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «ελάχιστη» συμμετοχή στην απεργία, εκτός του τομέα της εκπαίδευσης, όπου η συμμετοχή ανήλθε στο 30%.

Από την πλευρά του ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που κατηγορείται για στάση και εξέγερση, έφυγε για το Βέλγιο πριν από περίπου 10 ημέρες και η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui, ζητώντας “την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος”.

Ωστόσο, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί την άποψη ότι οι πρώην υπουργοί που έχουν προφυλακιστεί είναι “κρατούμενοι συνείδησης”. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του ισπανικού τμήματος της οργάνωσης, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “κρατούμενοι συνείδησης” επειδή “κατηγορούνται για πράξεις που μπορεί να συνιστούν αδικήματα”.

“Πιστεύουμε ότι η ισπανική δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να ερευνήσει αυτά τα πιθανά αδικήματα”, εξήγησε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο την αποφυλάκιση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, των ηγετών των δύο πανίσχυρων αυτονομιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται επίσης για στάση.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν χρησιμοποιεί τον όρο “πολιτικός κρατούμενος” επειδή “δεν υπάρχει διεθνής ορισμός του”.

Οι αυτονομιστές θεωρούν ότι κέρδισαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, που είχε απαγορευτεί από τη Μαδρίτη, με ποσοστό 90% κάτι που, κατά την άποψή τους, δικαιολογεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολούθησε. Η Κάρμε Φορκαντέλ ήταν εκείνη που μέτρησε, μία προς μία, τις ψήφους των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης (70 σε σύνολο 135).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης