Εν δυνάμει πλούσια θα παραμείνει η περιφέρεια της Κανταβρίας στην Ισπανία, ύστερα από απόφαση των βουλευτών της αυτόνομης περιφέρειας να απαγορεύσουν την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο «fracking». Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα καταρρίπτοντας τις ελπίδες της κεντρικής κυβέρνησης να αντλήσει τους φυσικούς πόρους προς οικονομικά οφέλη και να διευρύνει τις θέσεις εργασίας.

Η μέθοδος «fracking» θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς πρόκειται για υδραυλική διάρρηξη του εδάφους και, σύμφωνα με τους βουλευτές της αυτόνομης περιφέρειας, με την ενέργεια αποτροπής της «κερδήθηκε το στοίχημα για τη διασφάλιση των φυσικών και αισθητικών αξιών του τόπου, οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό, διαφορετικό και ξεχωριστό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος περιφερειακός νόμος που απαγορεύει το «fracking» στην Ισπανία υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Σε εθνικό επίπεδο, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα τάσσεται υπέρ της υδραυλικής ρωγμάτωσης, αρκεί να πληρούνται οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, ενώ αναφορικά με την Ισπανία η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει ακύρωση της απαγόρευσης στην Κανταβρία.

Ακόμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της Κανταβρίας Χαβιέρ Φερνάντεθ, πρόκειται για έναν νόμο «σαφή, ακριβή και απλό». Η υιοθέτησή του, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι «υπονομεύει» την οικονομία της περιοχής.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις διατύπωσαν ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνικής του «fracking», που περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού και χημικών στο υπέδαφος με πολύ μεγάλη πίεση. Μεταξύ άλλων εκφράστηκαν φόβοι για επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα ή για την πρόκληση μικροσεισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετος σε αυτήν την απόφαση εμφανίστηκε ο Άνχελ Καμάρα από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων της Μαδρίτης. «Μιλάμε για την περιοχή της Ισπανίας με τους μεγαλύτερους πόρους σε φυσικό αέριο» δήλωσε στο Bloomberg, ενώ τόνισε: «Κλείνουν την πόρτα σε κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια οικονομική ευκαιρία για τη χώρα».

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα αποθέματα της Ισπανίας σε σχιστολιθικό αέριο ενδέχεται να ανέλθουν σε 1,4 τρισ. κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν παρόμοιες υποθέσεις αποδείχθηκαν αναληθείς, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία αναγκάστηκε πέρυσι να αναθεωρήσει προς τα κάτω – σε ποσοστό 90% – τους δικούς της υπολογισμούς, έπειτα από λεπτομερείς μελέτες και γεωτρήσεις.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης