Η άνοδος των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων υπερκαλύπτει τις απώλειες από τη μείωση της παραγωγής σιτηρών από την ξηρασία που έπληξε τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας USDA, που επεξεργάστηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι αγρότες των ΗΠΑ οδεύουν προς το πιο κερδοφόρο έτος, καθώς οι υψηλές τιμές σιτηρών και οι πληρωμές από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης των καλλιεργειών αντιστάθμισαν τη μικρότερη συγκομιδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, τα καθαρά έσοδα θα φτάσουν τα 122,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, που είναι ιστορικό υψηλό και το δεύτερο υψηλότερο σε όρους πληθωρισμού, μετά το 1973.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του αμερικανικού Υπ. Γεωργίας (Αύγουστος 2012), οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εξαιρετικά έντονη ξηρασία αποδεκατίζουν τις καλλιέργειες αραβοσίτου στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα της χώρας προβλέπονται μειωμένα σε ελάχιστο 17ετίας, οι μεγάλες εισαγωγικές χώρες θα αναζητήσουν άλλη πηγή ζωοτροφών, ενώ θα αυξηθούν οι σπορές αραβοσίτου στη Νότια Αμερική.

Σύμφωνα με την έκθεση, «Η εκτιμώμενη μείωση της αμερικανικής παραγωγής αραβοσίτου κατά το 2012 προβλέπεται ότι θα εκτοξεύσει τη μέση τιμή παραγωγού στα 301,5$/τόνο (8,2$/bushel) έναντι 230$/τόνο (6,25$/bushel) της προηγούμενης περιόδου (+31%)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: agronews
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης