Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατρανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύοντας την ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας που ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ένωσης.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή, διευκρινίζεται πάντως εμφατικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν κλείνει την πόρτα της ΕΕ στη σημερινή Τουρκία«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου χθες στο προεκλογικό ντιμπέιτ, όπου ο κύριος αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύθηκε να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ, αν εκλεγεί καγκελάριος.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει τους Γερμανούς πολιτικούς ότι ενδίδουν στον λαϊκισμό, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν.

«Ελπίζουμε πως η προβληματική ατμόσφαιρα που έκανε τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις θύμα αυτού του στενού πολιτικού ορίζοντα θα τελειώσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στην Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης» και ότι θα εγείρει το θέμα στους ευρωπαίους ομολόγους της.

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης