Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, ζήτησε εξηγήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την εταιρεία Google για την πληρωμή αναδρομικών φόρων.

​Η συμφωνία ακολουθεί πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φορο-αποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Google θα καταβάλει 130 εκατ. λίρες (περίπου 172 εκατ. ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005). Η συμφωνία ακολουθεί πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας (Her Majesty’s Revenue and Customs, ή HMRC) με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φορο-αποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «μεγάλη επιτυχία», αλλά επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ενδεχομένως να εξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος, αρμόδιοι για θέματα οικονομίας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να τους χορηγηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις φορολογικές αρχές.

«Σας καλούμε να δώσετε απαντήσεις στον διάχυτο προβληματισμό που εκφράζεται σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας, η οποία περιβάλλει τη συμφωνία» υπογραμμίζουν στην επιστολή τους η Σίμα Μαλχότρα και ο Τσαρλς Φάλκονερ, ζητώντας περισσότερα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στελέχη της Google υποστηρίζουν πάντως ότι η εταιρεία καταβάλει κανονικά όλους τους φόρους που της αναλογούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης