Την παρουσία του Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ ως πλήρη Πολιτεία υπερψήφισαν οι κάτοικοι της χώρας σε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για το καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος.

Αν και είναι η πρώτη φορά που η λαϊκή ψήφος είναι θετική στο να γίνει το Πουέρτο Ρίκο η 51η Πολιτεία, μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι επέλεξαν να μην απαντήσουν στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος – που αφορούσε στο ποια εναλλακτική προτιμούν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος – δείχνοντας ότι οι Πορτορικανοί παραμένουν διχασμένοι επί του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πουέρτο Ρίκο είναι περιοχή των ΗΠΑ αλλά με ιδιαίτερο καθεστώς. Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, αλλά οι ίδιοι δεν ψηφίζουν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο αντιπρόσωπός τους στην αμερικανική Βουλή δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει Πολιτεία το Πουέρτο Ρίκο θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει ότι θα υποστήριζε την εξέλιξη αυτή.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πάντως δεν δίνουν καθαρή νίκη στο στρατόπεδο των «ενωτικών». Στο πρώτο μέρος του ερωτήματος, οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν εάν εγκρίνουν το παρόν καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο και στο δεύτερο, ανεξαρτήτως της πρώτης απάντησης, είχαν να διαλέξουν μεταξύ τριών εναλλακτικών: να γίνει το Πουέρτο Ρίκο Πολιτεία, να είναι ανεξάρτητο ή να έχει καθεστώς «σχέσης χωρίς κυριαρχία» – που θα του έδινε και μεγαλύτερη αυτονομία.

Περίπου το 54% – δηλαδή 900.000 ψηφοφόροι – απάντησε αρνητικά στο πρώτο ερώτημα, υποδηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η παρούσα «ειδική σχέση» δεν είναι ικανοποιητική. Στο δεύτερο ερώτημα επέλεξαν να απαντήσουν μόνο 1,3 εκατ. ψηφοφόροι. Από αυτούς, το 61% – σχεδόν 800.000- τάχθηκε υπέρ του να γίνει το Πουέρτο Ρίκο Πολιτεία. Αυτό ήταν και το πρώτο «ναι» έπειτα από άλλα τρία ανάλογα δημοψηφίσματα που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Περίπου 437.000 επέλεξαν τη «σχέση χωρίς κυριαρχία» και 72.560 την ανεξαρτησία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 500.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Πουέρτο Ρίκο: Δημοψήφισμα στις 6/11 για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης