O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αμφιβολίες σχετικά με τις αμερικανικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει στην κατοχή της το κείμενο της απομαγνητοφώνησης μέρους των συνομιλιών του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Μακρόν είπε στον Τραμπ ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, ο Νετανιάχου απάντησε:

«Θα είναι δύσκολο να υπάρξει σύντομα πρόοδος με την αμερικανική πρωτοβουλία. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο Άμπου Μάζεν (ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την κεντρική ιδέα των όσων ειπώθηκαν και καταγράφηκαν στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε στη γαλλική γλώσσα, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το περιεχόμενό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ προτίθεται να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς όμως θα προτιμούσε μια διαφορετική προσέγγιση.

«Θα ήθελα να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία με τις αραβικές χώρες, ταυτόχρονη με τη διαδικασία με τους Παλαιστινίους» τόνισε, αναφερόμενος στην ιδέα της σύναψης μια συμφωνίας με αραβικές χώρες στο ίδιο μήκος κύματος με την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002, προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο και την «εξομάλυνση» των σχέσεων με αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε από τον πόλεμο του 1967, μεταξύ αυτών από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου έχει διατυπώσει, αν και επιφυλακτικά, την υποστήριξή του σε κάποιους από τους όρους της πρωτοβουλίας, ωστόσο υπάρχουν πολλές ρήτρες από την πλευρά των Ισραηλινών, μεταξύ αυτών πώς θα επιλυθεί το περίπλοκο ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης