Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα από το Ιράκ να επιβάλει άμεσα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, δηλώνοντας «βαθύτατα συγκλονισμένη» από την ομαδική χθες εκτέλεση δι’ απαγχονισμού 38 τζιχαντιστών που είχαν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την ομαδική εκτέλεση 38 ανδρών χθες στην φυλακή της Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι 38 αυτοί κρατούμενοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία», πρόσθεσε, όμως «είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι έγιναν σεβαστές οι εγγυήσεις (…) για μια δίκαιη δίκη στις 38 αυτές περιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Εκ νέου, καλούμε τις ιρακινές αρχές να αναστείλουν όλες τις εκτελέσεις, να επιβάλουν άμεσα μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής και να προχωρήσουν σε μια πλήρη εξέταση του συστήματός τους ποινικής δικαιοσύνης», κατέληξε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 106 εκτελέσεις στο Ιράκ φέτος και υπενθυμίζει ότι μόνον σε μία ημέρα του Σεπτεμβρίου είχαν απαγχονιστεί 42 άνθρωποι στην φυλακή αυτή στη Νασιρίγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διεύθυνση φυλακών εκτέλεσε την Πέμπτη παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Ζαμέλι, στη φυλακή της Νασιρίγιας, 38 καταδικασθέντες σε θάνατο που ανήκαν στην Αλ Κάιντα και στο Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ντάχελ Καζέμ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας του επαρχιακού συμβουλίου της περιοχής της Νασιρίγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης