Τον Μπιλ Κλίντον «επιστράτευσε» ο Λευκός Οίκος το καλοκαίρι του 2015, ώστε να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους και να αποφευχθεί το Grexit.

Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε μέσω email στις 10 Ιουλίου (πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα και πριν τη δραματική Σύνοδο Κορυφής) με το γραφείο του Αμερικανού πρώην προέδρου, ρωτώντας τον αν μπορεί να μεσολαβήσει στο ζήτημα επίτευξης της ελληνικής συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επικοινώνησε μέσω email στις 10 Ιουλίου με το γραφείο του αμερικανού πρώην προέδρου, για το ελληνικό ζήτημαΟ Μπιλ Κλίντον απάντησε θετικά και ρώτησε αν θα πρέπει να υπάρξει πίεση και στην Αγκελα Μέρκελ.

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία.

Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον Μπιλ Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση ήταν η εξής: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»
Από τα στοιχεία πάντως, δεν διευκρινίζεται εάν τελικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το επίμαχο έγγραφο:

Σε e-mail με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2015 αναφέρεται επίσης ότι ο WJC (Μπιλ Κλίντον) δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Τσίπρα, λόγω των συνεχών επαφών που είχε ο τελευταίος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά υποστηρίζει ότι λαμβάνουν πληροφορίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το ίδρυμα Κλίντον σε αυτό το σημείο προτείνει «ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην χάσει την ψυχραιμία του, ακόμη και αν οι συνομιλητές του παρουσιάζουν παράλογα αιτήματα». Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη παραμονής στο Ευρώ αλλά και την κατανόηση των εσωτερικών ισορροπιών που καλείται να κρατήσει και η Μέρκελ.

Αναφορές στον Βαρουφάκη και στο ενδεχόμενο Grexit

Στα έγγραφα υπάρχουν αναφορές στις επαφές που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με Αμερικανούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον Ομπάμα. Παράλληλα καταγράφονται συζητήσεις για τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στην Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Σε άλλα e-mail γίνεται λόγος για προσπάθεια μεσολάβησης από τον ελληνο-αμερικανό πολιτικό Phil Angelides και τον Mike Dukakis για την επίτευξη του Plan A, δηλαδή την συμφωνία με την Μέρκελ.

O Phil Angelides πάντως σε άλλο μήνυμα αναφέρεται στην βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και στην παρέμβαση παραγόντων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό μάλιστα προτείνεται και η παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον.

Ειδική αναφορά γίνεται στη «πολύ σημαντική» συνάντηση Βαρουφάκη με τον πρόεδρο Ομπάμα – κάτι που όπως αναφέρεται δεν συνηθίζεται αφού οι πρόεδροι δεν συναντώνται με υπουργούς Οικονομικών. Το όνομα του Βαρουφάκη αλλά και του οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ περιλαμβάνονται σε αρκετά e-mail που διέρρευσαν με αφορμή συναντήσεις που είχαν με ανθρώπους του προέδρου.

Σε άλλα email φαίνεται ότι ζητήθηκε και η βοήθεια και άλλων για να επηρεαστεί ο έλληνας πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο βοηθός της Χίλαρι Κλίντον Τζέικ Σάλιβαν έστειλε μήνυμα στην τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία,  Ελένη Κουναλάκη, ότι η Χίλαρι απεύχεται την περίπτωση Grexit.

Πληροφορίες: info-war.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης