Μπορεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, με την απειλή του υποσιτισμού να σκεπάζει οικισμούς κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ωστόσο η κυβέρνηση της Β. Κορέας συνεχίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο προς την ανάπτυξη.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που είναι ήδη γνωστό πως ο Kim Jong-un έχει αδυναμία στις νέες τεχνολογίες, δηλώνοντας «Gudget… άκιας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Κοryolink» θα θέσει σε λειτουργία ειδικό λογισμικό το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες εντός της βορειοκορεατικής επικράτειας να έχουν mobile Internet μέσω κινητών τηλεφώνων τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αιγυπτιακής εταιρείας «Orascom», η οποία και παρέχει τεχνογνωσία στην «Κοryolink» , περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι διαθέτουν κινητό στη Β. Κορέα.

Οι διεθνείς αναλυτές πάντως εμφανίζονται δύσπιστοι στις εξαγγελίες της Πιονγκγιάνγκ καθώς απουσιάζει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που θα αξιοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Β. Κορέας, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από σκληρές οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, αποτελεί το γεγονός πως από το 2008 η «Orascom» έχει θέσει σε λειτουργία το δίκτυο 3G, ωστόσο οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μόνο για τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς οι διεθνείς έχουν απαγορευτεί.

Περί λογοκρισίας…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Ιανουαρίου η κυβέρνηση επέτρεψε για πρώτη φορά στους ξένους επισκέπτες να έχουν μαζί τους το δικό τους κινητό τηλέφωνο.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη χώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Google, Eric Schmidt, ο οποίος μάλιστα είχε αναρτήσει στο προσωπικό του blog πως «η απόφαση της Β. Κορέας να βαδίζει στον δρόμο της απομόνωσης επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική της ανάπτυξη».

Αναφορικά με το Internet είχε πει πως τα κινητά 3G θα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτό, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις, ωστόσο δεν παρέλειψε να εστιάσει στους ασφυκτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε πλήθος ιστοσελίδων. Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν πρόσβαση μόνο σ’ έναν περιορισμένο αριθμό κρατικών ιστοσελίδων.

Διαβάστε επίσης:
Η Google δημοσίευσε αποκαλυπτικό χάρτη της Βόρειας Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013, 11:13
Β. Κορέα: Εορτασμοί για τις εξαγγελίες περί αλλαγών στην οικονομία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013, 05:10
Στη Βόρεια Κορέα ο επικεφαλής της Google, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 15:46

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης