Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, παρά το τσουχτερό κρύο, στην κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης για τις εξαγγελίες του ηγέτη της Β. Κορέας περί… ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Πλάνα από την κρατική τηλεόραση δείχνουν χιλιάδες απλούς πολίτες και στρατιώτες να βρίσκονται παρατεταγμένοι σε σχηματισμό προκειμένου να ακούσουν τις ομιλίες ηγετικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κρατώντας πανό που έγραφαν «Ζήτω o σύντροφος, Kim Jong-un, Ανώτατος Ηγέτης του Κόμματος και του Λαού», έδειχναν ιδιαίτερα προσηλωμένοι στα λεγόμενα του επικεφαλής του κράτους, τα οποία είχε πει με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης από την πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, οι εξαγγελίες του Kim Jong-un για ένα… άνοιγμα προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην ασιατική χώρα αντιμετωπίστηκαν με ακόμα μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, τόσο από τις γειτονικές χώρες (Ιαπωνία, Ν. Κορέα) όσο και από κράτη της Δύσης (Η.Π.Α., Καναδάς, Βρετανία).

Ο νέος ηγέτης της Β. Κορέας διαδέχτηκε τον πατέρα του, Kim Jong-il, στην εξουσία ύστερα από τον θάνατο του τελευταίου (17 Δεκεμβρίου 2011) και μέχρι στιγμής έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεων που φανερώνουν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων και πλήττεται από τη φτώχεια. Μέσα στο 2012, ο Kim Jong-un προχώρησε σε αλλαγές στελεχών τόσο στον στρατό όσο και στο κόμμα (με κορυφαία την αντικατάσταση του Ri Yong-ho -ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους ασθένειας- από τον Hyon Yong-Chol στη θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού).

Ενδεικτικό των προθέσεών του νέου ηγέτη της Β. Κορέας αποτελεί και το γεγονός πως προτίμησε να κάνει μια τηλεοπτική εμφάνιση ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να εκφωνήσει την ομιλία του, ενώ ο πατέρας του είχε υιοθετήσει την πρακτική της δημοσίευσης του εκάστοτε κειμένου στην εφημερίδα του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση του νέου ηγέτη της Β. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013, 14:30
Β. Κορέα: Επέκταση της σχολικής χρονιάς και… οικονομικές μεταρρυθμίσεις, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012, 04:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης