Από μια κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, μετά το μπαράζ των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Συρία, καθώς το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τη Δαμασκό πως λειτουργεί σαν γέφυρα για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων από το Ιράν στον Λίβανο, προκειμένου στη συνέχεια αυτά να χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ λεπτές, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος από τον οποίο πλήττεται η Συρία για περισσότερο από δύο χρόνια δεν είναι στην ουσία παρά η ένοπλη διαμάχη μεταξύ των αλαουιτών μουσουλμάνων (σιιτών – καθεστώς Άσαντ), που ελέγχουν τη χώρα επί 30 και πλέον χρόνια, και των σουνιτών μουσουλμάνων (αντάρτες). Επέκταση της ένοπλης διαμάχης μεταξύ σιιτών και αλαουιτών διαπιστώθηκε τους θερινούς μήνες στον Λίβανο. Τότε η διεθνής κοινότητα είχε εκφράσει φόβους για όξυνση των συγκρούσεων στη χώρα, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται και πάλι, καθώς πριν από περίπου μία εβδομάδα ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη συμμετοχή δυνάμεών της στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού στην περιοχή Κουσάιρ, στο κέντρο της Συρίας. Η δημόσια αυτή παραδοχή επιβεβαίωσε τις υποψίες της διεθνούς κοινότητας και κυρίως του Ισραήλ για εμπλοκή του Λιβάνου στον πόλεμο της Συρίας, ενώ παράλληλα επέτεινε τους φόβους για στρατιωτική ισχυροποίηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κάτι που το Ισραήλ δεν το επιθυμεί.

Το μπαράζ των ισραηλινών επιδρομών

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, ισραηλινά μαχητικά έπληξαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες στόχους εντός του συριακού εδάφους και μάλιστα στις παρυφές της Δαμασκού. Στόχος ήταν και πάλι πύραυλοι, που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών στη Συρία σημειώνεται τον Ιανουάριο του 2013 στην ίδια στρατιωτική εγκατάσταση που επλήγη σήμερα τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μ. Σάββατο Ισραηλινοί αξιωματούχοι -μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters- ανέφεραν πως στόχος της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής ήταν πύραυλοι κατασκευασμένοι στο Ιράν, που προορίζονταν για μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Δύο ισραηλινές συστοιχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν για την Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους. «Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού. Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.

Ιράν: Πράσινο φως από τις ΗΠΑ για τις ισραηλινές επιδρομές

Αναφορικά με τη νέα επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, το Ιράν αρχικά την καταδίκασε μεν, φάνηκε να κρατά αποστάσεις δε, με τον Ιρανό στρατηγό Αχμαντ Ρεζά Πουρνταστάνα να δηλώνει: «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και, εφόσον υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετέχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της. Με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος, μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη από εξωτερική βοήθεια».

Το απόγευμα της Κυριακής, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση «έγινε με το πράσινο φως των ΗΠΑ».

Η απάντηση της Συρίας: Οι επιδρομές σημαίνουν κήρυξη πολέμου

Εν τω μεταξύ στη Δαμασκό συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου το καθεστώς Άσαντ να αποφασίσει πώς θα απαντήσει στις ισραηλινές επιδρομές.

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες, ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας» δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ Μέκνταντ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό συνιστούν «κήρυξη πολέμου». Ο Μέκνταντ πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. «Η Συρία» υπογράμμισε επίσης «θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο».

Επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εξάλλου, σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το συριακό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει για την εν λόγω επίθεση ότι «επιβεβαιώνει την άμεση στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ στις τρομοκρατικές ομάδες και στους εξτρεμιστές της Αλ Νόσρα, μιας από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα, μετά την αποτυχία τους να θέσουν εδάφη υπό τον έλεγχό τους».

«Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι εκείνος που επωφελείται, η κινητήριος δύναμη και μερικές φορές ο εκτελεστής τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν στη Συρία κατά του κράτους και του λαού» προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για μεταφορές από τη Συρία (όπλων προς τη Χεζμπολάχ) εκτός των συνόρων της, τους οποίους προβάλλει την τελευταία περίοδο το Ισραήλ για να αιτιολογήσει τις επιθετικές του ενέργειες» σημειώνεται στην ίδια επιστολή, που επισημαίνει ότι το Ισραήλ έπληξε σήμερα τρεις στρατιωτικούς στόχους στα βορειοδυτικά της Δαμασκού με πυραύλους, οι οποίοι ερρίφθησαν από αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο.

«Η επίθεση αυτή προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες και σοβαρές καταστροφές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί άμεση δράση από τον ΟΗΕ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα» για να τις σταματήσει. Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «δράσει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας».

Ταυτοχρόνως και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε σήμερα «την επίθεση» του Ισραήλ κατά της Συρίας. Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής», υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Βρετανία: Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ειρήνη στην περιοχή

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, λέγοντας ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία καταδεικνύει «τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη» και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

«Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση» σημείωσε ο Χέιγκ. «Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει, αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στη Χεζμπολάχ» συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε» την απόφαση του Ισραήλ να «προστατέψει την ασφάλειά του».

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν «αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων» εναντίον του συριακού λαού. Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της Ε.Ε. στα όπλα που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες. Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του αν και άλλες χώρες της Ε.Ε. προέβαιναν στο εν λόγω αίτημα.

Αντιρρήσεις της Αυστρίας για άρση του εμπάργκο

Η Αυστρία αντιτίθεται στην πρόταση -ιδιαίτερα από μέρους της Βρετανίας- να αρθεί το εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβάλλει η Ε.Ε. στη Συρία ώστε να γίνουν παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, όπως δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ εξέφρασε την ίδια θέση σήμερα στην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, η οποία βρίσκεται στην Αυστρία για τα εγκαίνια ενός νέου μνημείου στο Μαουτχάουζεν, κοντά στη Βιέννη.

Σημειώνεται ότι, εκτός της Βρετανίας, και η κυβέρνηση της Γαλλίας τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των όρων του εμπάργκο όπλων, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία εξακολουθούν μέχρι σήμερα να διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική.

Διαβάστε επίσης

Οι επιδρομές ανοίγουν τον δρόμο του… πολέμου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Μαΐου 2013, 17:58

Η Δαμασκός θεωρεί «κήρυξη πολέμου» τις επιδρομές, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Μαΐου 2013, 16:43

Ισραήλ: Νέο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Μαΐου 2013, 05:10

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης