Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τον Μπερλουσκόνι στη χαρακτηριστική κίνηση ενός απελπισμένου που βάζει το πρόσωπό του μέσα στα χέρια του. Και δεν έχει καθόλου άδικο αφού τα πράγματα γι’ αυτόν πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Δεν του αρκούσε η επταετής κάθειρξη και η ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τις ερωτικές του σκανδαλιές, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος και με ετυμηγορίες για δυο διαφορετικές υποθέσεις διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας το οποίο θα αποφανθεί για προσφυγές κατά του καβαλιέρα από το 2011 σχετικά με εταιρεία χαρτοφυλακίου της Fininvest και την εξαγορά της εν λόγω εταιρίας στη δεκαετία του 90. Υπενθυμίζεται πως η αρχική απόφαση διέταξε την εταιρία του Μπερλουσκόνι να καταβάλει το ποσόν των 560 εκατ. δολαρίων σε ένα όμιλο αντιθέτων συμφερόντων λόγω παράτυπων διαδικασιών. Και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια ποινική υπόθεση, οι αναλυτές πιστεύουν πως δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χωρίς συνέπειες για τον πολιτικό άνδρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Reuters James Mackenzie, «πρόκειται για άλλη μία νομική μάχη που δίνει ο Μπερλουσκόνι και σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της ιταλικής πολιτικής. Ας μην ξεχνάμε πως είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος, βασικό μέλος της πολιτικής ιταλικής σκηνής, που παρ’ ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλος της κυβέρνησης, εν τούτοις αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του κοινοβουλευτικού και πολιτικού οικοδομήματος. Αυτή η δίκη αποτελεί άλλη μια εμπλοκή η οποία προστίθεται σε μιά ήδη επιβαρυμένη κατάσταση».

Μια όμως εξ ίσου δύσκολη απόφαση που περιμένει να ακούσει ο Σίλβιο, είναι αυτή που αφορά την ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας το 2008, καθώς ένα δικαστήριο της Νάπολης θα αποφασίσει για το αν για αν τελικά προχώρησε σε πολιτικές δωροδοκίες προκειμένου να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την ήδη ισχνή πλειοψηφία του τότε πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι φυσικό, ο Μπερλουσκόνι αρνείται και αυτή την κατηγορία, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα καταφέρει να πειστεί και το δικαστήριο. Μια ενδεχόμενη όμως καταδίκη του, κάτι το οποίο μάλιστα δείχνει και ως το πλέον πιθανό, δεν θα επηρεάσει μόνο τον ίδιο αλλά και το ίδιο το κόμμα του, καθώς αυτή θα επιδράσει καταλυτικά στην ήδη εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης