Παραβάσεις του νόμου καταπολέμησης της διαφθοράς από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, Γιάνεζ Γιάνσα και τον πρόεδρο του κόμματος «Θετική Σλοβενία» και δήμαρχο της Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβιτς, διαπιστώνει η τελευταία αναφορά της «Επιτροπής Πρόληψης της Διαφθοράς» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην αναφορά εξετάζονται τα περιουσιακά στοιχεία των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας από τα μέσα του 2010 και έπειτα και από αυτήν προκύπτει πως οι κ.κ. Γιάνσα και Γιάνκοβιτς βρέθηκαν σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων ενώ διατηρούσαν τα δημόσια αξιώματά τους, καθώς και ότι δεν κατέθεσαν – όπως ήταν υποχρεωμένοι από τη σχετική νομοθεσία – τις αλλαγές στα περιουσιακά τους στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα, στην αναφορά της Επιτροπής τονίζεται ότι τα περιουσιακά του στοιχεία «ανεξήγητα και δυσανάλογα αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 210.000 ευρώ» σε διάστημα άνω των δύο ετών. Η «Επιτροπή Πρόληψης της Διαφθοράς» ανακοίνωσε επίσης ότι την υπό εξέταση περίοδο, διαπιστώθηκαν πολλαπλές παραβάσεις του καθήκοντος που έχει κάτοχος δημόσιου αξιώματος να αναφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία σε σχέση με τις συναλλαγές σε μετρητά, την κυριότητα ακινήτων, καθώς και άλλες συναλλαγές.

Για τον Γιάνκοβιτς, η Επιτροπή τονίζει πως κατ’ επανάληψη προέβη σε παράβαση του νόμου, καθώς δεν παρέθετε τα πραγματικά περιουσιακά του στοιχεία και από τα μέσα του 2010 το ποσό των τραπεζικών του καταθέσεων ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσό 208.000 ευρώ που κατατέθηκε το 2010 από την εταιρεία Grep που συνεργάστηκε με το δήμο της Λιουμπλιάνας.

Η Επιτροπή εξέτασε την περίπτωση Γιάνσα στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2012 και τρεις μήνες αργότερα τον Γιάνκοβιτς. Η Επιτροπή έλεγξε τις συναλλαγές του Γιάνκοβιτς από τη στιγμή που απέκτησε δημόσιο αξίωμα το 2006 μέχρι και το Μάιο του 2012, ενώ η περίοδος εξέτασης για τον Γιάνσα είναι από το 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διέψευσε την αναφορά και δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να υποβάλλει την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα για να εξετάσουν λεπτομερώς τα ευρήματα της Επιτροπής. Εξάλλου, σήμερα, αναμένεται και η συνεδρίαση του κόμματος «Θετική Σλοβενία» για το ίδιο θέμα, στη διάρκεια της οποίας ο Γιάνκοβιτς εκτιμάται πως θα δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής Πρόληψης της Διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης της Διαφθοράς, Γκόραν Κλέμενσιτς, δήλωσε ότι αν και είχαν πολλές ευκαιρίες, οι Γιάνσα και Γιάνκοβιτς δεν έδωσαν εξηγήσεις στην Επιτροπή για τις «ασυνέπειες που διαπιστώθηκαν». Τις επόμενες μέρες – πρόσθεσε ο Κλέμενσιτς – σίγουρα θα γίνουν προσπάθειες να δυσφημιστεί η έκθεση, η διαδικασία και πιθανώς τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία ήδη αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα στη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης