Του Κώστα Μπετινάκη

Είναι μερικές ειδήσεις, που πέρασαν στο «ντούκου» από τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά υποκρύπτουν πολλά από τα επίτηδες «παραλειπόμενα» στην κρίση που δημιουργήθηκε μετά την «χρωματιστή Επανάσταση Νο2» στην Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 3 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο στα αιγυπτιακά χρονικά, η προσοχή θα έπρεπε να στραφεί στα Μέσα που θεωρήθηκε ότι υποστήριζαν το καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων. Έτσι, αιγυπτιακές δυνάμεις ασφάλειας εισέβαλαν στα γραφεία του Al Jazeera στο Κάιρο και τα έκλεισαν μαζί με όλους τους σταθμούς που θεωρήθηκαν ότι πραγματοποιούσαν φιλο-ισλαμικά προγράμματα, και συνέλαβαν αρκετά στελέχη τους.

Τρεις ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε νέα εισβολή στα γραφεία του Al Jazeera. Τις επιδρομές αυτές στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού στο Κάιρο, (που έχει έδρα το Ντουμπάι), προκάλεσε μεγάλη λαϊκή δυσφορία, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, ενώ ακολούθησαν παραιτήσεις – σε ένδειξη διαμαρτυρίες – καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά εναντίον δημοσιογράφων, και το κυριότερο διαμαρτυρίες επειδή χάθηκε μια φιλική κυβέρνηση στο Κάιρο. Ακολούθησε μία εβδομάδα εσωτερικής αναταραχής για το Al Jazeera…

Μερικές ακόμα ειδήσεις που μάθαμε κατόπιν εορτής, αλλά βοηθούν να συμπληρωθεί το παζλ για το τι ακριβώς συνέβη στην Αίγυπτο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο κορυφαίος στρατιωτικός των ΗΠΑ στρατηγός Marin Dempsey είχε επικοινωνία με τον αρχηγό του αιγυπτιακού επιτελείου υποστράτηγο Sedkil Sohbiκαι ακολούθως –δύο φορές- με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου υποστράτηγο Benny Gantz για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Αίγυπτο και το Σινά. Όπως ήταν φυσικό, ουδεμία λεπτομέρεια από τις συνομιλίες εκείνες αποκαλύφθηκε.

– Ο Aιγύπτιος υπουργός Άμυνας στρατηγός Abdel Fattah El-Sisi, τηλεφώνησε στον Σαουδάραβα μονάρχη Abdullah και τον ενημέρωσε για όσα έχουν συμβεί στο Κάιρο. Ο Σαουδάραβας μονάρχης, ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Μέσης ανατολής που συνεχάρη το Κάιρο για την «μεταβολή εξουσίας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Tayyip Erdogan ήταν ο πρώτος που το επέκρινε χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνο βήμα».

– Ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος που καταργήθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό και την διάλυση της Βουλής, ήταν ο επικεφαλής της αντικατασκοπίας, για να οριστεί στη θέση του ο στρατηγός Muhammed Tohami.

– Το αργό πετρέλαιο Brent για τις παραδόσεις του Αυγούστου αυξήθηκε στα $106,55 δύο ημέρες μετά το πραξικόπημα, και την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στο Σουέζ καιτ ο Νότιο Σινά, μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις ισλαμιστών στο αεροδρόμιο του Σινά και του Ελ-Αρίς καθώς και σε άλλες περιοχές της χερσονήσου.

– Αμέσως μετά τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού από τους στρατιωτικούς, του πρώην υπουργού Οικονομικών Hazem el-Beblawi, 77χρόνων, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέφεραν οκτώ δισεκατομμύρια $, στην αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα, ως έκτακτη οικονομική βοήθεια. Το Κουβέιτ ακολούθησε με άλλα πέντε δισεκατομμύρια $.

– Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπινιαμίν Νετανιάου, όρισε έναν από τους κυριότερους συμβούλους του, τον αμερικανικής καταγωγής Ron Dermer, 52 χρόνων, νέο πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αίγυπτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης