Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε το Σάββατο ένα νέο υπερσύγχρονο σκάφος της Ακτοφυλακής στην Ταϊβάν στο πλαίσιο αναβάθμισης του στόλου της για την καλύτερη δυνατή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το «Hsin Bei» έχει εκτόπισμα 2.000 τόνους και είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα ραντάρ. Το παρών στην ειδική εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Ma Ying-jeou, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της αναφορικά με την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η παρουσίαση του πλοίου συνοδεύτηκε από μικρής έκτασης ναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή και εναέριων μέσων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπαλότητα της Ταϊπέι με το Πεκίνο είναι συνεχής επί σειράς θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής. «Μήλον της έριδος» παραμένει για τις δύο χώρες το εδαφικό καθεστώς των νήσων Σενκάκου στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα ανήκει πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ιαπωνία, η οποία αγόρασε ένα σημαντικό τμήμα από ιδιώτη το προηγούμενο καλοκαίρι, προκαλώντας την οργή της Κίνας και της Ταϊβάν. Εκτιμάται ότι εντός της ΑΟΖ των Σενκάκου κρύβονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε αλιεύματα. Κατά καιρούς πλοία από την Κίνα και την Ταϊβάν πραγματοποιούν περιπολίες κοντά στα νησιά αυτά, με την Ιαπωνία να απαντά με αντλίες νερού προκειμένου να διώξει τους «εισβολείς».

Διαβάστε επίσης:
Νήσοι Σενκάκου: Στο ίδιο έργο θεατές…., Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013, 07:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης