Πολλαπλά μέτωπα έχει ανοίξει πλέον το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Εκτός από τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων στις νοτιοανατολικές επαρχίες,  άρχισαν οι πολιτικές διώξεις των Κούρδων βουλευτών, ενώ εντείνεται η μάχη εναντίον των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ που σημειώθηκε την Παρασκευή εντάσσεται στον εσωτερικό πόλεμο της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώδεκα μέλη της κουρδικής αντιπολίτευσης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση συνελήφθησαν με εντολή εισαγγελέα και ανάμεσά τους, οι δύο συμπρόεδροι του κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος του Λαού της αντιπολίτευσης (HDP), Figen Yüksekdağ και Selahattin Demirtaş, με την κατηγορία ότι αρνήθηκαν να προσέλθουν και να καταθέσουν «για υπόθεση τρομοκρατίας».

Η συνταγματική βουλευτική ασυλία έχει αρθεί από τον περασμένο Μάιο, αλλά έως τώρα έχει εφαρμοσθεί μόνο σε Κούρδους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται ότι προπαγανδίζουν την «τρομοκρατία».

Εκτός από τα δύο στελέχη του ΗDP, με εντολή της εισαγγελίας του Ντιγιάρμπακιρ, συνελήφθησαν επίσης οι βουλευτές: Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım και Nursel Aydoğan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές Faysal Sarıyıldız και Tuğba Hezer Öztürk δεν συνελήφθησαν επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό. Εκκρεμούν επίσης εντάλματα για τη σύλληψη δύο άλλων βουλευτών, των İmam Taşçıer and Nihat Akdoğan.

Η συνταγματική τροπολογία που θα επικυρώσει την απόφαση που ελήφθη τον Μάιο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας με 376 ψήφους από την τουρκική εθνοσυνέλευση, εκκρεμεί ώσπου να γίνει το εξαγγελθέν δημοψήφισμα.

Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος HDP στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι ο δρόμος όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από τις Αρχές.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις HΠA και την Ε.Ε.

 Διεθνής τουρκική εκστρατεία εναντίον ΡΚΚ

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών «απαίτησε» από την Ελβετία και άλλες χώρες να πάρουν μέτρα εναντίον των «τρομοκρατών του ΡΚΚ» ή να τους απελάσουν στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψή του στη Βέρνη, «η απαίτησή μας από την Ελβετία αλλά και άλλες χώρες, εντάσσεται στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας και των στόχων του διεθνούς δικαίου».

Επίσης ο Τούρκος υπουργός είπε πως η Τουρκία «έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει από την Ελβετία να λάβει μέτρα και εναντίον της “τρομοκρατικής οργάνωσης” FETO».

Νέες επιθέσεις εναντίον βουλευτών

Δύο περιστατικά ενόπλων επιθέσεων που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα εναντίον μέλους  και κτηρίου της τουρκικής αντιπολίτευσης, φανερώνουν πόσο τεταμένη είναι η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Το αυτοκίνητο του δημάρχου περιφέρειας Avcılar της Κωνσταντινούπολης δέχθηκε πυρά στις 2 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP).

Σε χωριστό περιστατικό, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον των γραφείων του CHP στην περιοχή Maltepe της Κωνσταντινούπολης.

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται μετά την επίθεση που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος του CHP Bülent Tezcan, κατά την οποία τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι πριν λίγες ημέρες.

Σε ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι «αποτελούμε πλέον στόχο».

Υπουργός καλεί τις μητέρες να νανουρίζουν τα παιδιά τους με ύμνους στη «μεγάλη Τουρκία»

Αποκορύφωμα των προσπαθειών προώθησης μιας ιδιότυπης προσωπολατρίας προς τον πρόεδρο της Τουρκίας αποτελεί και το κάλεσμα που απηύθυνε ο υπουργός Δασών και Υδάτων Veysel Eroğlu.


Ο απερίγραπτος αυτός τύπος, κάλεσε τις μητέρες στην Τουρκίας να νανουρίζουν τα παιδιά τους τραγουδώντας αντί του γνωστού (στην Τουρκία) στίχου «κοιμήσου να μεγαλώσεις» το «κοιμήσου να μεγαλώσεις παιδί μου με στόχο το 2071 βαδίζοντας στα βήματα της Μεγάλης Τουρκίας».

Το είπε ο Έροχλου, σε ομιλία του στην Αμάσεια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | milliyet.com | hurriyetdailynews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης