Προβοκάτσια ή διπλωματική κίνηση αβροφροσύνης. Σε πρωτοσέλιδη ανάρτηση στη ναυαρχίδα του τουρκικού Τύπου την εφημερίδα «Hurriyet» εντυπωσιάζει η είδηση που θέλει την τουρκική κυβέρνηση να τείνει χείρα φιλίας σε εποχές οικονομική ανέχειας της Ελλάδας και να προτείνει την παραχώρηση αίθουσας στην Άγκυρα προκειμένου να εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου και να διεξαχθεί η πατροπαράδοτη δεξίωση από την ελληνική πρεσβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση αυτή προφανώς και προκαλεί σοκ λόγω υπερβάλλοντος σουρεαλισμού. Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να χρηματοδοτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Ελλάδας εναντίον του Οθωμανικού Ζυγού;

Βεβαίως πριν από λίγες εβδομάδες κατά τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξηγούσε στον Έλληνα υπουργό ότι επέλεξε τον χώρο συνάντησης στο «Ankara Palas» διότι εκεί διεξήχθηκαν προ δεκαετιών οι συνομιλίες μεταξύ του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθέριου Βενιζέλου (27 Οκτωβρίου 1930). Τότε ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον κτήριο και διερωτήθηκε αν μπορεί η ελληνική πρεσβεία να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. Η απάντηση ήταν βεβαίως θετική.

Το δημοσίευμα της «Hurriyet» προφανώς και είναι προβοκατόρικο και επιχειρεί να προκαλέσει εντυπώσεις έστω και αν φέρει τον τίτλο «κίνηση αβροφροσύνης». Είναι γνωστό ότι η ναυαρχίδα του τουρκικού τύπου δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να εξαπολύσει τα βέλη της έστω και να αυτά καλύπτονται με πνεύμα διπλωματικής αβρότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, τα χρήματα που θα πληρώσει η Ελλάδα στο «Ankara Palas» θα είναι πολύ λιγότερα από ότι θα πλήρωνε σε ένα ξενοδοχείο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης