Ένας αστυνομικός θεωρείται ο κύριος ύποπτος για τον θάνατο ενός 14χρονου εφήβου, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Βενεζουέλας.

​Σοκαρισμένη η κοινωνία στη Βενεζουέλα από τη δολοφονία 14χρονου μαθητή κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσηςΗ εισαγγελική αρχή εκτιμά ότι ο 23χρονος Χαβιέρ Μόρα Ορτζίς, μέλος της εθνικής αστυνομίας, είναι ο άνθρωπος που τραυμάτισε θανάσιμα με το όπλο του τον 14χρονο μαθητή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σαν Κριστόμπαλ, την Τρίτη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει επίσης ότι θα απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού «μέσα στις επόμενες ώρες».
Ο μαθητής Κλίβερτ Ρόα τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα. Μεταφέρθηκε στο Κεντρικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Κάρμεν Μελέντες εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο του εφήβου και εξήγησε ότι ο αστυνομικός, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, «δήλωσε ότι άνοιξε πυρ με τουφέκι που είχε σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του μαθητή». 
«Δεν θα μείνει ατιμώρητος» προειδοποίησε η υπουργός. Δύο εισαγγελείς διορίστηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο θάνατος του διαδηλωτή σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την άδεια που έδωσε η κυβέρνηση στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση θανατηφόρων όπλων για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της Αντιπολίτευσης, η οποία ξεκαθάρισε πως η αστυνομική βία δεν βοηθάει στην επιβολή της τάξης.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

«Καζάνι που βράζει» η Βενεζουέλα

Εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Πλήθος κόσμου βγαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση έξω στους δρόμους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά και τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά. Αρκετές από αυτές τις κινητοποιήσεις λαμβάνουν βίαιη τροπή, με οδομαχίες να σημειώνονται μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Οι χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν «γονατίσει» την οικονομία της Βενεζουέλας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις πωλήσεις «μαύρου χρυσού». Το φθηνό πετρέλαιο έρχεται να προστεθεί στους πονοκεφάλους του μυστακοφόρου προέδρου, ο οποίος διαδέχτηκε στην εξουσία τον Ούγκο Τσάβες εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη μεριά της Αντιπολίτευσης. Ο ηττημένος των εκλογών Ενρίκε Καπρίλες αμφισβήτησε επίσημα το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2013, ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή δεν τον δικαίωσε. Ακολούθησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων γινόταν λόγος για νοθεία και ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τους τελευταίους μήνες, δίπλα στους υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότεροι δυσαρεστημένοι από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πασχίζει να καλύψει τις ελλείψεις βασικών αγαθών στην αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του χαρτιού τουαλέτας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης