Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίντσκο κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να αντιδράσουν εποικοδομητικά με διάλογο, επειδή είναι ηθική και πολιτική υποχρέωσή τους.

Ο κ. Ίντσκο τόνισε ότι η διαφθορά, η ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των πολιτών της Βοσνίας και ότι απαιτείται εποικοδομητική απάντηση απ’ όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία σημείωσε ότι οι πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να στηρίζουν το δικαίωμα αυτό και η αστυνομία και οι διαδηλωτές να αποφεύγουν τη βία.

Σε πολλές πόλεις της Βοσνίας από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις πολιτών που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το βιοτικό επίπεδο και τη στάση της ηγεσίας της χώρας.

Χθες, στο Σαράγεβο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της χώρας και απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, μετά από χθεσινή συνεδρίαση, συμπέρανε ότι πρέπει να επιτραπούν οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και ασκηθούν διώξεις στους πρωταγωνιστές των βίαιων επεισοδίων της περασμένης Παρασκευής.

Στο Σαράγεβο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη μέρα Συνέλευση Πολιτών για τον καθορισμό των αιτημάτων των διαδηλωτών προς την κυβέρνηση, αλλά δεν ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιότερης κοινωνίας και εξόδου και ότι οι λόγοι που αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους είναι κοινωνικής- οικονομικής φύσης.

Διαδηλώσεις και Συνελεύσεις Πολιτών πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Στην πόλη Μπουγκόινο, στη δεύτερη Συνέλευση Πολιτών υιοθετήθηκαν τα αιτήματα, εμπειρογνώμονες να επιτηρήσουν τη λειτουργία δημόσιων επιχειρήσεων, να καταργηθούν αποζημιώσεις και επιδόματα στους δημοτικούς συμβούλους, να διοχετευθούν πόροι για κοινωνικούς σκοπούς και να γίνονται διορισμοί σε δημόσιες επιχειρήσεις μέσω του γραφείου απασχόλησης.

Στην Τούζλα, η Συνέλευση Πολιτών ζήτησε να διοριστεί κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων στο καντόνι της Τούζλας και να καταργηθεί η καταβολή μισθού στον τοπικό πρωθυπουργό και τους υπουργούς, όταν λήγει η θητεία τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Συνέλευση Πολιτών πραγματοποιήθηκε και στο Μόσταρ, όπου διατυπώθηκε ξανά το αίτημα παραίτησης των τοπικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) κίνησε διαδικασία για την αντικατάσταση του υπουργού Ασφάλειας της Βοσνίας, Φαχρουντίν Ράντοντιτς λόγω της βίας και της διατάραξης της ασφάλειας στις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής.
«Ο υπουργός Ασφάλειας υπό αυτές τις συνθήκες ήδη έπρεπε να έχει παραιτηθεί για ηθικούς λόγους» δήλωσε ο βουλευτής του SDA Σεμσουντίν Μεχμέτοβιτς.

«Ο κ. Ράντοντσιτς τις κρίσιμες μέρες και κυρίως στις 7 Φεβρουαρίου, όταν έγινε στόχος επίθεσης και εμπρησμού το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, δεν έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους και την κρατική περιουσία» πρόσθεσε.

Οι βουλευτές του SDA ανήγγειλαν ακόμη ότι θα στηρίξουν την πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βοσνίας- Ερζεγοβίνης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης