Οι ηγέτες της Ρωσίας της Γαλλίας και τη Γερμανίας, συμφώνησαν χτες μετά από πολύωρη σύσκεψη στη Μόσχα, να επεξεργασθούν ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα υποβάλλουν αύριο στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Πούτιν, της Γαλλίας Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, συσκέφτονταν επί τέσσερις και πλέον ώρες στο Κρεμλίνο. Όπως συμφώνησαν θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά αύριο, για να ανακοινώσουν στον πρόεδρο Ποροσένκο το ειρηνευτικό τους σχέδιο για την οριστική κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ειρηνευτικό τους σχέδιο πιστεύεται πως θα επαναφέρει σε ισχύ τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.400 ανθρώπους, ενώ περί το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εμπόλεμες ζώνες του Λουχάνσκ και Ντονιέτσκ.

Μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Κρεμλίνο, δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, ούτε δόθηκε συνέντευξη Τύπου. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος αναχώρησαν αμέσως για το αεροδρόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το BBC «αν και δεν υπήρξε επίλυση του προβλήματος, φαίνεται πως δεν υπήρξε ούτε διαφωνία». Τόσο στη Μόσχα όσο και στο Βερολίνο και το Παρίσι, ανακοινώθηκε πως οι συνομιλίες «ήταν εποικοδομητικές».


Διαφορετική ανάγνωση

Πάντως, χτες βράδυ, ο στρατιωτικός ηγέτης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη πτέραρχος Philip Breedlove, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην διάσκεψη για την ασφάλεια, στο Μόναχο, ότι οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος Πούτιν «είναι εντελώς απαράδεκτες» και δεν απέκλεισε «την στρατιωτική λύση» για την Ουκρανία.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες των τριών της Παρασκευής, «δίνουν μια ευκαιρία στην Ουκρανία για ειρήνευση».

Ο Vasily Likhachev μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας, είπε πως «η σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία από τη μια και Γερμανία – Γαλλία από την άλλη αντικαταστάθηκε από θετικό κλίμα».

«Ενώ στη Γερμανία επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού για το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντηση για την Ουκρανία στη Μόσχα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προβάλλουν μεγάλα εμπόδια για να σαμποτάρουν ενδεχόμενη επίλυση της κρίσης», δήλωσε στο RT ο πολιτικός αναλυτής Dan Glazebrook.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο πλήθαιναν οι επικρίσεις, επειδή ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν συμμετείχε στις συνομιλίες της Μόσχας.

Πληροφορίες από BBC και RT

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης