Παρά το ότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για Ευρωζώνη και Ε.Ε. ούτε μία στιγμή η πλειοψηφία του δεν αμφισβήτησε την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της βράβευσής του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

«Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η περιπέτεια της κρίσης «φτάνει στο τέλος τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια» και τόνισε ότι η αρχή του κράτους δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι ακρογωνιαίος λίθος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως οι κοινές αξίες «μάς επιτρέπουν να μιλούμε και για ενοποίηση στον οικονομικό τομέα».

Εκτίμησε επιπλέον ότι η κρίση απομάκρυνε την Ε.Ε. από τις ιδρυτικές της αξίες και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που βάθυνε το ρήγμα βορρά και νότου.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας την υλοποίηση από την Ευρώπη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης