Σε αποκάλυψη-βόμβα προχώρησε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup τη συμμετοχή καταθετών στη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη που βρίσκονται σε δεινή θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση του Reuters αναφέρει:

«Στο Eurogroup θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα πρόταση για την επιβολή απωλειών στις διατραπεζικές καταθέσεις τραπεζών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου της ΕΕ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια ιδέα, εάν λάβει τη στήριξη των υπουργών, θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των τραπεζών, που ήδη είναι προβληματισμένες με το προσχέδιο της νομοθεσίας που θα καθορίσει ποιος άλλος -πέραν των μετόχων- θα σηκώνει τις απώλειες μιας τράπεζας όταν αυτή θα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν τη διαμόρφωση του νόμου για το bail-in που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2015.

Οι δηλώσεις Όλι Ρεν

Τo περασμένο Σαββατοκύριακο ο επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φιλανδικό μέσο ενημέρωσης είχε προϊδεάσει ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να προχωρήσει σε ντιρεκτίβα-οδηγία σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει συμμετοχή καταθετών στη διάσωση τραπεζών. Είχε επισημάνει ωστόσο ότι θα είναι πλήρως εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Η αποκάλυψη του Reuters σε αυτή τη χρονική στιγμή αναγκαστικά παραπέμπει στην επερχόμενη τραπεζική κρίση στη Σλοβενία και τη Μάλτα, ενδεχομένως δε ακόμη και στο Λουξεμβούργο το οποίο είναι και ο θεσμικός φορολογικός παράδεισος εντός της Ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης:
Στο Eurogroup το «κούρεμα» των καταθέσεων, Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης